Nyheter

De vill stoppa Julian Assange

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

"Han har blod på sina händer"

"Döda honom".

"Stäng ner sajten".

Kraven på att stoppa Julian Assange och Wikileaks blir allt fler. Bakom kraven står några av USA:s mest inflytelserika politiker och journalister.

I en lista, publicerad av Julian Assange under en chatt på den spanska tidningen El Pais, kan man ta del av några av de hot och negativa uttalanden som riktats mot Julian Assange och Wikileaks.

– Det finns fler. Det här är en del av det som våra advokater hittade, säger Julian Assange i chatten.

Den amerikanska, republikanska kongressledamoten Candice Miller toppar listan.

– Julian Assange och Wikileaks är kriminella vars handlingar stödjer terrorister och kriminella regimer runt om i världen. Tidpunkten för när vår regering borde ha stängt ner Wikileaks har för länge sedan passerat, har hon sagt.

Jonah Goldberg, konservativ journalist och redaktör vid National Review Online, har ställt frågan varför Assange fortfarande är i livet och inte påträffats mördad på något hotellrum. Han konstaterar:

– Jag förväntar mig inte att den amerikanska regeringen ska döda Assange, men jag förväntar mig att de försöker stoppa honom. Som det är nu verkar planen vara att göra ingenting.

Journalisten Christian Whiton har föreslagit en rad åtgärder som USA skulle kunna göra:

1. Åtala herr Assange och hans kollegor för spionage och be sina allierade att göra detsamma.

2. Utforska möjligheten för presidenten att se Wikileaks och dess ledare som fiender, vilket möjliggör att man kan vidta åtgärder utan lagstöd mot dem.

3. Frysa Wikileaks och dess supportrars tillgångar och införa sanktioner mot de organisationer som ger dem bidrag.

Bill O'Reilly, journalist vid Fox News, har uppgett att den som läckt de där statliga dokumenten till Wikileaks är en förrädare och borde bli avrättad eller satt i fängelse på livstid.

Sarah Palin, republikansk politiker, tycker att man ska jaga Wikileaks företrädare på samma sätt som USA jagar talibanerna.

– Han är en antiamerikan med blod på sina händer. Hans publiceringar av hemligstämplade dokument avslöjade identiteten hos mer än hundra talibankällor i Afghanistan. Varför jagar man inte honom med samma enträgenhet som vi söker al-Qaida och talibanledare?

Den förre politikern Mike Huckabee som är värd för tv-programmet "Huckabee" på tv-kanalen Fox, menar att de som gjort sig skyldiga till att läcka information till Wikileaks, har begått landsförräderi.

– Allt annat än avrättning, skulle vara ett alltför snällt straff, har han sagt i en intervju och berättat att han tycker att Wikileaks har satt amerikanska liv på spel.

Professor Tom Flanagan vid universitetet i Calgary, uttryckte den 30 november i år i kanadensisk tv att Julian Assange borde lönnmördas. Han föreslog att president Obama borde lägga ut en kontrakt på Assanges liv. Han sa också att han inte skulle bli olycklig om Assange försvann.

Republikanen Peter King tycker att Wikileaks ska listas som en terrororganisation och att alla dess tillgångar ska frysas. Han anser att Wikileaks sätter liv på spel över hela världen.

– Det är värre än en fysisk attack mot amerikanerna. Det är värre än ett militärt angrepp.

Jeffrey T. Kuhner, journalist på ansedda tidningen The Washington Times, anser att Julian Assange bör lönnmördas.

– Han innebär en tydlig fara mot USA:s nationella säkerhet. Wikileaks-grundaren är mer än en provokatör. Han hjälper och möjliggör för terroristerna i deras krig mot USA. Regeringen måste ta hand om problemet, effektivt och permanent, har han skrivit.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: