Rödgröna: Sänkt maxtaxa på dagis

Färre barn i dagisgrupperna

Sänkt maxtaxa i förskolan och 100 miljarder till en ny klimatsatsning.

Det är några av löftena i de rödgrönas valmanifest, som presenterades i dag.

– Vi vill ta Sverige från underskott till överskott, säger Mona Sahlin.

De rödgröna på väg till presskonferensen.
De rödgröna på väg till presskonferensen.

Mona Sahlin (S), Maria Wetterstrand (Mp), Peter Eriksson (Mp) och Lars Ohly (V) lanserade i dag de rödgrönas valplattform på Fotografiska museet i Stockholm.

Stor klimatsatsning

Totalt vill de investera 100 miljarder kronor i kollektivtrafik och järnväg. Klimatsatsningen består bland annat av en ny höghastighetsbana för järnvägen.

– Det ska ta två timmar att åka mellan Stockholm och Göteborg. Vi måste investera i järnvägen nu, innan det är för sent, säger Maria Wetterstrand (Mp).

– Det mesta går till nya järnvägar, och till höghastighetsbanor mellan de tre stora städerna. Vi vill börja med att bygga mellan Göteborg och Borås och från andra hållet mellan Stockholm och Linköping. Järnvägen ska påbörjas under nästa mandatperiod, säger Peter Eriksson (Mp).

Vill minska barngrupperna

De rödgröna vill också slopade arbetsgivaravgifter för unga och införa en subvention för företag som gör det billigare att anställa en praktikant eller trainee.

– Det här genomförs redan 2011, säger Mona Sahlin.

Utöver detta lova de rödgröna sänka maxtaxan i förskolan, om ekonomin tillåter.

– Vi vill även ta steg mot att minska barngrupperna, det ska inte mer än fem barn per anställd. Dessutom ska det vara en rättighet att få barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Lars Ohly.

Blir det ingen förändring av föräldraförsäkringen?

– Vi har maxtaxan, rätten för barn att gå 30 timmar i veckan i förskolan, men vi har inga mer gemensamma besked om föräldraförsäkringen, säger Mona Sahlin.

Rotavdraget kvar

De rödgröna vill även låta det nuvarande ROT-avdraget finnas kvar hela den kommande mandatperioden, och man står fast vid löftet att sänka skatten för pensionärer. Dessutom vill man subventionera tandvården för dem över 65 år.

Publisert:

Ämnen i artikeln