Väljarna tror att alliansen vinner

avJessica Balksjö

Alliansen

De rödgröna väljarna verkar ha tappat hoppet om valsegern.

Männen och miljöpartisterna är mest övertygade om att det blir alliansen som tar hem valsegern.

– Risken är att en del rödgröna sympatisörer väljer att stanna hemma på valdagen, säger Synovates opinionanalytiker Nicklas Källebring, till DN.

En mätning som DN/Synovate har gjort visar att de rödgröna väljarna verkar ha gett upp hoppet. Drygt sex av tio, 62, 4 procent, tror att alliansen vinner valet. Främst är det miljöpartisterna som tror att alliansen kammar hem segern.

Även om det fortfarande verkar jämnt vad gäller de kommande rösterna är det ingen tvekan om vilka partier som väljarna tror att andra kommer att rösta på – de borgerliga. Om miljöpartisterna står för övertygelsen att det trots allt blir en borgerlig seger, så är det vänsterpartisterna som håller kvar vid tron på att de rödgröna vinner valet.

Nio av tio tror på seger

Inför förra valet var det jämnt i opinionsmätningarna, men då var det också svårt för väljarna att avgöra vilka som skulle vinna valet. Då var Socialdemokraternas väljare betydligt mer hoppfulla.

Nio av tio väljare, som ska rösta på de borgerliga partierna, tror att det blir fortsatt borgerligt styre. Fyra procent tror på en valförlust. Det är främst männen som tror att de borgerliga vinner – och de äldre männen är överrepresenterade.

Varför de rödgröna tror att alliansen vinner kan vara svårt att förklara, menar Synovates opinions­analytiker Nicklas Källebring.

– Det har förmodligen att göra vilken framtoning partierna har, vilka som verkar mest självsäkra. Väljarna känner att det är en medvind för de borgerliga även om övervikten i opinionsmätningarna inte är så stor, säger han, till DN.

Risk för röstförluster

Risken med att borgarna är segervissa kan ha både för- och nackdelar. Om deras väljare tror att segern är klar, kan det bli färre som bryr sig om att rösta. Samtidigt kan de rödgröna väljarna tappa hoppet i så fall och i så fall strunta i att rösta alls.

En stor andel av de rödgröna väljarna är fortfarande osäkra inför hur de tror att valet ska gå. Däremot tror 43 procent att det blir en förust för de rödgröna. Vid förra valet var 63 procent säkra på att det egna blocket skulle vinna valet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010