Väder

Varning för kraftiga snöfall i Skåne

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Klass 1-varning för hårda vindar i söder och norr

Det hårda vintervädret fortsätter att plåga svenskarna.

Kraftig snöfall, hårda vindar och kyla fick SMHI att utfärda klass 1-varningar i Skåne, på Gotland och i Lapplandsfjällen under lördagsmorgonen.

Under natten drog ett kraftigt snöväder med hård vind in över Skåne. Snön och vinden skapade problem i biltrafiken. Enligt polisen i Skåne var det besvärligt väglag framförallt i de sydöstra delarna av regionen. Men antalet trafikolyckor var under lördagsmorgonen relativt få.

– Sex stycken trafikolyckor har kommit till vår kännedom sen midnatt. Då är en av dem en viltolycka, sa Mikael Persson, presstalesman på Skånepolisens länskommunikationscentral, vid sjutiden.

SMHI varnar

På grund av det hårda vintervädret gick SMHI ut med en klass 1-varning på lördagsmorgonen. Varningen gällde hela Skåne och vidare längs hela Sveriges ostkust upp till Kvarken samt på kalfjället i södra och norra Lapplandsfjällen.

SMHI varnade också för snöfall över Gotland från i eftermiddag och fram till i morgon bitti. Enligt prognosen kommer det omkring tio centimeter snö. Samtidigt tilltar den nordliga vinden, vilket kan ge drivbildning.

Vägverket varnar för "mycket besvärligt" väglag på de större vägarna.

Och det kalla vädret håller i sig under hela dagen. Mitt på dagen blir det 5-10 minusgrader i söder, 10-20 i landets mellersta delar och 15-25 minusgrader i norr.

Stal plog

Men många har tröttnat på snön och längtar redan till våren. I Uppsala har någon försökt att ta saken i egna händer. En snöplog i 100 000-kronorsklassen stals nämligen i en maskinpark på Fyrisvallsgatan under natten.

– Någon eller några har häktat av plogen och fraktat bort den. Vi vet förstås inte om man ska använda den själv eller om det är ett beställningjobb. Men vi har några uppslag att jobba på för att klara upp den här stölden, säger vakthavande befäl Stefan Hallberg vid polisen i Uppsala län till TT.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI