Jobbpaket i USA förbi första hindret

Foto: AP
Den demokratiske senatorn Ben Cardin.
NYHETER

Påhejat av Vita huset tog den amerikanska senaten på måndagen ett steg närmare att rösta igenom ett jobbpaket på 15 miljarder dollar.

Sedan fem republikaner ställt sig bakom Demokraternas förslag beslöt senaten med röstsiffrorna 62-30 att avsluta debatten och gå till omröstning senare i veckan.

Det krävdes över 60 röster för att inte republikanerna skulle kunna blockera förslaget.

Demokraterna befarar att den höga arbetslösheten, 9,7 procent, ska kosta dem majoriteten i kongressen i valen i höst. Värnandet om jobben har därför hamnat högt på dagordningen. Det paket som nu diskuteras innehåller bland annat skattelättnader för företag som anställer arbetslösa och satsningar på vägbyggen.

Den demokratiske senatorn Ben Cardin, en av dem som lagt fram förslaget, bedömer att det kan skapa eller rädda 1,3 miljoner arbetstillfällen.

”Viktigt steg framåt”

President Barack Obama välkomnade omröstningen som "ett viktigt steg framåt" och lovade att samarbeta med båda partierna för att driva igenom förslaget.

En av de republikaner som röstade för förslaget var Scott Brown, som överraskande vann fyllnadsvalet i Massachusetts i januari efter bortgångne demokratiske senatorn Ted Kennedy. Republikanerna hyllade honom som en konservativ hjälte som gav dem tillräckligt med röster för att blockera demokraternas förslag i senaten, men i det här fallet uppfyllde han inte förväntningarna utan bröt partilinjen.

– Jag hoppas att min röst i dag är ett bestämt steg mot att återupprätta samarbetet över partigränserna, sade Scott Brown i en kommentar.

Om senaten antar förslaget måste det också passera representanthuset innan det kan drivas igenom.

TT