Den affären saliggör inte Svenska kyrkan

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Svenska kyrkan sålde av misstag ett hus i Gamla stan i Stockholm och har förlorat tvisten i tingsrätten. Arkivbild.

En mindre lyckad fastighetsaffär får Svenska kyrkan att vända sig till högre juridiska makter. I tron att en försäljning bara gällde ett gårdshus i Gamla stan i Stockholm har kyrkan tvingats inse att ett attraktivt gatuhus också ingick i avtalet.

Ett företag köpte 2003 en fastighet i Gamla stan av Stockholms domkyrkoförsamling för 550 000 kronor. Enligt församlingen gällde transaktionen ett gårdshus på 54 kvadratmeter, berättar tidningen Hem & Hyra.

Tio år senare hävdade företaget äganderätt också till fastighetens gatuhus från 1600-talet. Ett hus med fyra små lägenheter och en lokal som i juni 2018 värderades till nio miljoner kronor.

Kyrkan reagerade med att stämma företaget med argumentet att det var uppenbart av priset att försäljningen bara avsåg gårdshuset.

Har förklaring

Efter en utdragen process dömde Stockholms tingsrätt i september till företagets fördel; köpeavtalet ska anses gälla hela fastigheten, både gårdshus och gatuhus.

Enligt domen ska kyrkan dessutom betala företagets rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor.

Att företaget väntade så många år med att begära tillträde till gatuhuset – som kyrkan förvaltade under tiden – förklarar företaget med att det var ett långsiktigt renoveringsobjekt.

Ingen ingång

Kyrkan fortsätter att slåss för sin sak i Svea hovrätt.

– Församlingen tycker att domen är fel och har därför överklagat. Tingsrätten gick delvis på vår linje men inte fullt ut och därför förlorade vi, säger advokat Stefan Kamlin till Hem & Hyra.

Skulle företaget vinna även den slutliga domen återstår komplikationer som nog tarvar himmelsk rättvisa för att reda ut. Flera lägenheter i gatuhuset har nämligen ett eller flera rum i grannhuset – som ägs av Stockholms Domkyrkoförsamling. Därtill saknar det omstridda gatuhuset egen ingång; lägenheterna kan bara nås via kyrkans grannhus.