Efter skandalen – Lena Tysk får nytt toppjobb

avJosefin Silverberg

Polisområdeschefen Lena Tysk hotade en kollega som hon misstänkte hade talat med en journalist.

Hon friades av domstol men slutade som polisområdeschef.

Nu befordras hon till tredje högsta chef i polisregion Mitt.

– Det som hände då var oacceptabelt men visar man att man lärt sig av sina misstag så slänger inte jag ambitiösa människor på soptippen, säger Carin Götblad, regionpolischef. 

– Lena har en lång bakgrund av att leda utvecklingsarbete inom polisen och jag är glad att hon vill fortsätta arbetet med att utveckla kansliets verksamhet och processer ytterligare, säger regionpolischefen Carin Götblad i ett pressmeddelande.

– Jag ser fram emot att få fullfölja arbetet med det jag påbörjat tillsammans med kansliets medarbetare. Vi står inför stora utmaningar inom lokalförsörjningen, polisens kommande resurstillväxt och en fortsatt utveckling av polisens administration, säger Lena Tysk.

1 av 2 | Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Tidigare polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk.

december 2016 delgavs dåvarande polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, misstanke om brott i form av ofredande.

Hon ska ha hotat en poliskollega under en poliskonferens. Tysk ska ha reagerat på polischefskollegans kritik mot den nya organisationen och tryckt upp sin mobiltelefon i kollegans ansikte och sagt ”har du pratat om det här i media är du död”.

Tysk anmälde sig själv till Polismyndighetens enhet för särskilda utredningar och omplacerades.

Friades av tingsrätten

Hon åtalades men rätten ansåg inte att agerandet var så pass hänsynslöst att det kunde räknas som ofredande, så hon friades från anklagelsen.

– Jag delar tingsrättens bedömning att ett sådant beteende är helt oacceptabelt och mycket olämpligt. Jag vill betona att alla i polismyndigheten har rätt att uttrycka vad man tycker och tänker och vara kritiska – såväl externt som internt, kommenterade regionpolischefen Carin Götblad då.

– Det som hände då var oacceptabelt men visar man att man lärt sig av sina misstag så slänger inte jag ambitiösa människor på soptippen. Det har hon gjort och då får hon en andra chans, säger Carin Götblad till Aftonbladet. 

Enligt polisens pressmeddelande är arbetsgivare och fack överens om att erbjuda Tysk tjänsten.

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning och ser att Lena Tysk, av de sökande, utifrån förtjänst och skicklighet är bäst lämpad för tjänsten, säger Andrew Tomkinson på Polisförbundet.

”Förstör svensk polis inifrån”

Agneta Kumlin som var den kollega som hotades, är kritisk till Tysks befordran. Hon gick i pension efter rättegången eftersom hon ansåg att det inte gick att jobba kvar.

– Jag tycker det är jättesynd att polisen inte ser igenom sitt ledarskap. Det är ett ledarskap som förstör svensk polis inifrån, säger Kumlin till Aftonbladet. 

ARTIKELN HANDLAR OM