Statyn över Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Tomas Onebord/SvD/TT
Statyn över Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Arkivbild.

Nordisk ungdom manifesterar i Stockholm

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statyn över Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Tomas Onebord/SvD/TT
Statyn över Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm. Arkivbild.

NYHETER

På 300-årsdagen av kung Karl XII:s död anordnar den högerextrema organisationen Nordisk ungdom en manifestation i Stockholm.

Deltagarna kommer att tåga från Humlegården till Karl XII-statyn i Kungsträdgården under fredagen.

Nordisk ungdom har en tillståndsgiven sammankomst från klockan 19 till 22. Enligt deras ansökan väntar de sig 100–300 deltagare, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Polisen vill inte gå in på exakt vilka resurser de tillsätter vid manifestationen.

– Vi tittar på den information vi har och sätter ut de resurser vi finner adekvata för att hantera eventuella ordningsstörningar, säger han.

Eriksson har ingen uppgift om att någon motdemonstration beviljats tillstånd.

Minskad betydelse

På senare år har Karl XII:s dödsdag inte haft samma betydelse i vit makt-kretsar som tidigare, enligt Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och expert på högerextrema rörelser.

– Det är ganska många år sedan de hade några större Karl XII-manifestationer och minneshögtider, sade hon nyligen till TT.

Enligt Lööw har detta berott delvis på att äldre figurer inom rörelsen blivit för gamla eller avlidit, och dels på att andra högtidsdagar – som nazisten Gösta Hallberg-Cuulas dödsdag den 14 april – börjat firas i större utsträckning.

Två block

Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska tidskriften Expo, har sagt till TT att den öppet nazistiska delen av den svenska vit makt-miljön, NMR, troligen inte kommer att delta i manifestationen den 30 november.

– Lite förenklat består vit makt-miljön av två block: NMR och resten. Det är resten som kommer att sluta upp kring det här, säger Jonathan Leman.

– Där finns partiet Alternativ för Sverige, Nordisk ungdom, Nordisk alternativhöger och en nystartad grupp som heter Det fria Sverige. Det är de här grupperna vi kan vänta oss den här dagen. Det är framför allt de här grupperna som vårdar minnet av svenska kungar.

Nordisk ungdom har hittills inte lockat några större medlemsskaror, men har en förmåga att skapa uppmärksamhet genom aktioner och kampanjer, enligt Expo.

Publicerad: