Nyheter

Merkel manar till tolerans och solidaritet i EU

Av: 

TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Strasbourg.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel i EU-parlamentet i Strasbourg.

NYHETER

Kämpa för tolerans och solidaritet – och en EU-armé – manar Tysklands förbundskansler Angela Merkel inför EU-parlamentet.

Sista (?) talet i Strasbourg möts av både jubel och burop.

Tisdagens framträdande var inbokat redan innan Merkel i oktober meddelade att hon inte tänker stanna kvar som partiledare för kristdemokratiskt konservativa CDU efter kommande partikongress i december.

Om det innebär att hon snart blir en "lam anka" – eller rent av politisk pensionär på riktigt – återstår att se.

Inför EU-parlamentet agerade hon ändå med kraft, och njöt uppenbarligen till och med av att vissa var rejält uppeldade av hennes närvaro.

– Jag gillar det här! Jag irriterar folk! Jag står i ett verkligt parlament, sade Merkel glatt.

Vill ha EU-armé

Talet hade två tunga ledord: solidaritet och tolerans.

– I det här huset känner vi hur demokratins hjärta slår. Tolerans och solidaritet representerar vår gemensamma framtid – och den är väl värd att kämpa för, sade Merkel.

Mer kontroversiellt var kanske att hon, precis som Frankrikes president Emmanuel Macron, också talade sig varm för en EU-armé.

– Tiden när vi kunde förlita oss på andra är över. Vi måste ta ödet i våra egna händer för att försvara vårt samhälle, sade Merkel som vill se såväl ett europeiskt säkerhetsråd som en verklig snabbinsatsstyrka.

– Och vi måste arbeta med en vision om att en dag ha en riktig europeisk armé.

"Starkt intryck"

Svenska ledamoten Cecilia Wikström (L) gillar vad hon fick höra, framför allt om solidariteten och värderingarna.

– Hon gav ett starkt intryck. Jag är djupt imponerad, säger Wikström, som också tror på försvarssamarbetet.

– Det ligger ju ganska långt borta, men jag ser möjligheter till att vi kan spara en massa pengar på att vi samordnar oss. Det är ett komplement till (försvarsalliansen) Nato, inte en konkurrent.

Kollegan Jytte Guteland (S) kallar talet för "principiellt och viktigt", men hade velat höra mer om miljö och utsläppsmål.

"Inget om varför Tyskland vägrar att diskutera högre ambition för EU:s 2030-mål. Där var talet svagt", säger Guteland i ett uttalande.

Sitter kvar?

Merkel har varit tysk förbundskansler sedan 2005 och har än så länge inte aviserat annat än att hon tänker sitta kvar under hela sin nuvarande mandatperiod, fram till 2021.

Ändå var det många som redan på förhand såg tisdagens tal som en adjöföreställning.

– Många ledamöter, oavsett politisk tillhörighet, kommer att sakna hennes ledarskap och engagemang för Europa. Hon har visat gång på gång att ett enat Europa är bättre än ett delat, säger den svenske ledamoten Fredrick Federley (C).

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: