S kritiserar M+KD-budget

avTT

Foto: Lars Larsson/TT
Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson i riksdagen.

Socialdemokraterna kritiserar Moderaterna och Kristdemokraterna för att de nu gör som de sagt: går fram med ett gemensamt budgetförslag som kan hota övergångsregeringens budget.

Något motdrag finns ännu inte på plats.

– Det här är ju inget nytt, de har haft den där linjen ett tag nu, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott och talesperson för S i budgetfrågor i riksdagen.

Om M och KD:s budgetreservation får stöd av Sverigedemokraterna när finansutskottet ska sätta ner foten om betänkandet på måndag, den 10 december, kan reservationen vinna över det avskalade budgetförslag som övergångsregeringen har lagt i slutvoteringen den 12 december.

– Att styra på en budgetmotion (budgetreservationen) innebär stora problem, det kommer att visa sig med tiden, säger Olovsson.

Motdrag kan komma

Ett motdrag som skulle kunna stoppa M och KD.s förslag är om Centern och Liberalerna bestämmer sig för att rösta på övergångsregeringens budget, som del i förhandlingarna med S och Miljöpartiet om en ny regering. Men tiden för att komma fram till något är mycket knapp, det kan handla om dagar.

Fredrik Olovsson säger att det inte är han som förhandlar i den frågan och han inte har något alternativförslag med sig till finansutskottets möte på torsdagen.

– Jag kommer inte att lägga något förslag i dag, säger Olovsson som forsätter att förorda en röst på övergångsregeringens budget.

Möjlighet till ändringsbudget

En röst på den, oavsett vilken regering som kommer sedan, ger störst möjligheter för en regering att lägga en ändringsbudget snabbt och sätta sin prägel på politiken.

– Jag vet inte om man ska tolka, att Moderaterna och Kristdemokraterna går fram skarpt nu, som att de själva har gett upp hoppet om att sitta i regering och att de istället vill styra från baksätet med hjälp av Sverigedemokraterna, säger Olovsson.

Moderaterna och Kristdemokraterna har motiverat sitt förslag med att de inte tänker låta bli att driva sin politik bara för att det finns en övergångsregering. Riksdagen är ingen övergångsriksdag, hävdar de.

ARTIKELN HANDLAR OM