Flera män misstänks ha våldtagit kvinna i Malmö

En kvinna misstänks ha blivit utsatt för en grov våldtäkt av flera män i Malmö i natt. Det är det fjärde överfallet i staden på kort tid.

Utredarna tar nu hjälp av gärningsmannaprofilgruppen i jakten på förövarna.

– Vi har inte sett några uppenbara likheter mellan fallen, men vi kan inte utesluta att de hör ihop på något sätt, säger presstalespersonen Nils Norling.

Angreppet ska ha inträffat vid Högaholm, som ligger i södra Malmö. Enligt Sydsvenskan, som var först med att rapportera om händelsen, ska flera män ha gett sig på en kvinna. Hon uppges sedan ha tagit sig hem för att larma polisen.

Flera patruller skickades till platsen, och ett stort område vid en cykelbana och en parkeringsplats spärrades av. Tekniker arbetade där under fredagen för att samla in bevis.

– Vi har även haft en specialtränad hund som sökt efter dna-spår, säger Mats Karlsson, biträdande lokalpolisområdeschef i Malmö.

Kvinnan fördes till sjukhus för undersökning. Hon uppges inte ha fått några allvarligare fysiska skador.

Polisen förtegen

Polisen i region syd la under de tidiga morgontimmarna locket på om händelsen.

– Det är ett misstänkt grovt brott som inträffat. Det är all information jag har i nuläget, sa presstalespersonen Åsa Emanuelsson.

Vid 08.30-tiden bekräftade dock Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen, att kvinnan misstänks ha utsatts för en grov våldtäkt.

– Det är en anmälan upprättad om grov våldtäkt på Högaholm. Målsäganden är en kvinna över 18 år, säger han.

Enligt Mats Karlsson har en del spår säkrats.

– Det exakta händelseförloppet är inte klarlagt. Vi går heller inte in på hur många gärningsmän det rör sig om. Men det är fler än en, säger han vid en presskonferens.

Kopplar in specialgrupp

Under de senaste månaderna har flera attacker mot kvinnor ägt rum i Malmö. I mitten av december blev en tonårsflicka våldtagen vid en lekplats i stadsdelen Sofielund. I november inträffade två våldtäkter utomhus på Södervärn och Segevång.

– Vi har fyra stycken grova våldtäkter som vi utreder. Vi har inte sett några uppenbara likheter mellan fallen, men vi kan inte utesluta att de hör ihop på något sätt, säger Nils Norling.

I flera av allen har polisen lyckats säkra dna efter de misstänkta gärningsmännen. Malmöpolisen tar nu hjälp av gärningsmannaprofilgruppen för att komma vidare i utredningen.

– De ska komma hit under nästa vecka, säger Mats Karlsson.

Vädjar om tips

Polisen uppmanar personer som gjort observationer att höra av sig.

– Även information som verkar oväsentlig kan vara viktig för oss. Låt oss gära den bedömningen.

Patruller kommer att vara på plats på Högaholm under dagen. Mats Karlsson uppger att polisen arbetar hårt för att Malmöborna ska kunna känna sig säkra.

– Varken polisen eller någon annan myndighet kan garantera total trygghet. Men uppmaningen till medborgarna är: Rör er som vanligt. Det är också en brottsförebyggande åtgärd. Och så vill jag återigen uppmana människor som har information att höra av sig.

Polisen har i nuläget valt att inte gå ut med något signalement på de misstänkta gärningsmännen.

Har du information att lämna, ring polisen på 114 14.

Publisert:

LÄS VIDARE