Vladimir Putin: Terrormisstänkta kan skjutas ”på fläcken”

NYHETER

Mannen i huvjacka går in i matbutiken med ryggsäck – och lämnar utan, visar övervakningsbilderna.

En halvtimme senare smäller det.

Nu uppmanar Vladimir Putin polisen att vid behov agera resolut och ”eliminera” misstänkta terrorister ”på fläcken”.

– Det som skedde i går i S:t Petersburg var ett terrordåd, säger presidenten i ett tal.

Foto: REUTERS/TT NYHETSBYRÅN

Bilder från övervakningskameror avslöjar den misstänkte bombmannen. Klädd i en grön huvjacka och med en ryggsäck hängande över axeln går han lugnt in i stormarknaden vid Kalinintorget i nordöstra S:t Petersburg på onsdagskvällen.

Klockan är 18.15, enligt sajten Fontanka.ru, som publicerar bilderna. En stund senare lämnar mannen butiken med snabba steg utan ryggsäck. Han försvinner i myllret på torget utanför.

Omkring 18.45 detonerar den hemmabyggda bomben inne vid förvaringsskåpen och 14 personer skadas.

Enligt polisen innehöll sprängladdningen dödligt splitter och hade en sprängkraft motsvarande 200 gram trotyl.

”Beslutsamt agerande”

President Vladimir Putin beskriver på torsdagen bombdådet som en ”terrorhandling”. I ett tal vid en medaljceremoni för ryska militärer som varit stationerade i Syrien utlovar han hårda tag mot terrorister framöver.

Putin förklarar att han har beordrat de ryska säkerhetsstyrkorna att ”agera inom lagen i arbetet mot terrorister, när de omhändertas”.

– Dock, om det är fara för liv och hälsa krävs ett beslutsamt agerande, inte för att fånga utan för att eliminera gärningsmännen på fläcken, säger han, enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

Sedan Vladimir Putin gav order om en militär insats i Syrien 2015 har Ryssland varit en prioriterad måltavla för terrorgruppen Islamiska staten och andra jihadister.

Exempelvis utsattes tunnelbanan i S:t Petersburg för ett bombattentat i april tidigare i år, då 16 personer dödades och många skadades.

Putin tackade Trump

Några dagar innan jul tackade Putin USA:s president Donald Trump för hjälpen att stoppa en planerad attack mot bland annat Kazankatedralen i S:t Petersburg.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA lämnade information till sin ryska motsvarighet FSB, som i sin tur kunde gripa sju misstänkta terrorister tillsammans med sprängmedel och bombtillverkningsutrustning.

#Perspektiv förklarar: Vad är terrorism? 02:19
ARTIKELN HANDLAR OM