Trump till attack mot Kina – om påstådda oljesveket

avJoakim Magnå

Amerikanska spionsatelliter har avslöjat hur kinesiska fartyg i smyg överfört olja till nordkoreanerna.

Nu går USA:s president till attack:

”Fast med HANDEN I SYLTBURKEN – väldigt besviken att Kina tillåter leveranser av olja till Nordkorea”, twittrar Donald Trump.

1 av 2

Den långa raden av FN-sanktioner mot Nordkorea syftar till att sätta stopp för ledaren Kim Jong-uns robot- och kärnvapenprogram. Ett mål är att minska exporten av raffinerad olja till Nordkorea med 90 procent.

Kina, Nordkoreas största oljeleverantör, meddelade tidigare på torsdagen att man följer FN-sanktionerna. Uttalandet kom som svar på den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbos rapportering om att amerikanska satelliter fångat hur kinesiska och nordkoreanska fartyg möts upp för att föra över olja i hemlighet, runt 30 gånger sedan oktober.

Uppgifterna har fått Donald Trump att gå i taket på sitt golfställe i Palm Beach i Florida.

”Fast med HANDEN I SYLTBURKEN – väldigt besviken att Kina tillåter leveranser av olja till Nordkorea. Det kommer aldrig bli en fredlig lösning på Nordkoreaproblemet om det här fortsätter hända!”, twittrar han.

Samtidigt visar officiell data från den kinesiska tullen att Kina inte exporterade några oljeprodukter till Nordkorea i november.

Kina förnekar

USA ser ett samarbetsvilligt Kina som en nödvändighet för att lösa krisen på Koreahalvön. Kina är Nordkoreas enda större allierade och huvudsakliga handelspartner.

Tidningsuppgifterna om att Kina i smyg kringgår FN-sanktionerna och sviker USA förnekas av det kinesiska försvarsdepartementet.

– Situationen som beskrivs existerar absolut inte, säger talespersonen Ren Guoqiang, enligt Reuters.

Michael Cavey, talesperson för det amerikanska utrikesdepartement, upprepar USA:s tidigare krav på att alla länder ska avbryta sitt ekonomiska utbyte med Nordkorea.

– Vi uppmanar Kina att avsluta alla ekonomiska förbindelser med Demokratiska Folkrepubliken Korea, inklusive turism och tillhandahållandet av olje- och petroleumprodukter, samt utvisa alla nordkoreanska arbetare, säger han, enligt Reuters.

Fartyg förbjuds

FN:s säkerhetsråd beslutade på torsdagen att bannlysa fyra nordkoreanska fartyg från internationella hamnar, rapporterar AFP. Fartygen misstänks ha transporterat gods som inte tillåts under sanktionerna.

Förbudet mot de fyra fartygen – Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 och Rye Song Gang 1 – kommer efter att USA begärt det.

ARTIKELN HANDLAR OM