Nobel, historia och bränder i kungens jultal

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Kungen talar om skogsbränderna i somras, men också om sin egen familjs historia och det "särskilda ansvar" som representanter för viktiga institutioner har. Alldeles därpå talar han om vikten av Nobelprisen.

Kung Carl XVI Gustafs jultal inleds med en tillbakablick på året som gått, med skogsbränderna i somras och de som tagit ansvar för hållbarhet och hushållning med jordens resurser.

Han nämner dem som bekämpade bränderna.

– Till alla er som bidrog vill jag därför uttrycka min djupt kända respekt och tacksamhet. Tack för att ni valde att ta ansvar, säger han.

Han nämner den utdragna regeringsbildningen, och konstaterar att viktiga frågor måste få ta tid.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kung Carl XVI Gustaf i samband med inspelningen av ett tidigare jultal, på juldagen 2015. Arkivbild.

Viktiga minnesdagar

Kungen pekar också på flera minnesdagar under året, som han tycker är viktiga. 100 år sedan första världskriget tog slut, 100 år sedan vi fick rösträtt för kvinnor, och så hans egen familjehistoria, då det är 200 år sedan hans anfader Jean Baptiste Bernadotte blev kung Karl XIV Johan här i Sverige.

– För lite mer än en vecka sedan firade vi att Karl Johans ryttarstaty nu fått sin nya placering här ute på Slottsbacken. Där blickar han nu ut över det nyrenoverade Nationalmuseum, säger kungen och berättar att han i november "tillsammans med kronprinsessan och prinsessan Estelle" besökte museet inför återinvigningen.

Kunglig historia

Hans egen familjs kungliga historia får stor plats i talet, han berättar om en särskild magnoliaplanta som växt vid anfaderns födelseort, och vars stickling nu ska skänkas vidare till Estelle och planteras vid Haga slott.

Han tar detta som ett exempel på att vi är en del av något större, och att de som representerar centrala institutioner har ett särskilt ansvar:

– Att agera på ett sätt som hedrar det förtroende vi fått – och som ju, faktiskt, bara är till låns.

Nobelpristagarna hyllas

Exakt vad eller vilka han syftar på framgår inte i klartext. Men i nästa passus nämner han Nobelprisen och deras betydelse, och hyllar pristagarna.

– Alla dessa framsteg tycker jag är en god anledning att känna hopp om framtiden, säger han om pristagarnas insatser.

Han pratar också om drottningen som fyllt 75 år.

– Under året har vi också välkomnat ett nytt barnbarn, lilla prinsessan Adrienne. Det gjorde oss mycket lyckliga, avslutar kungen och önskar svenskarna en fortsatt god jul.

Publicerad: