Många fler gorillor än väntat i Centralafrika

Foto: Terence Fuh Neba/Handout/TT
En vuxen gorillahanne i nationalparken Dzanga-Sangha i Centralafrikanska republiken.
Foto: Terence Fuh Neba/Handout/TT
En gorillaunge sitter på sin mors rygg i nationalparken Dzanga-Sangha i Centralafrikanska republiken.
Foto: Zanne Labuschagne/Handout/TT
Gorillahanne i nationalparken Nouabale-Ndoki i Kongo-Brazzaville. Nya studier visar att det finns dubbelt så många gorillor i Centralafrika som man tidigare trott.

avTT

NYHETER

Det finns drygt 360 000 gorillor i Centralafrika, dubbelt så många som experterna hittills trott.

Även antalet schimpanser är betydligt högre än väntat, enligt nya inventeringar – men båda arterna måste ändå ses som starkt eller akut hotade, enligt forskarna.

Inventeringarna täcker regnskogarna i Kamerun, Centralafrikanska republiken, Kongo-Brazzaville, Gabon, Ekvatorialguinea och Cabinda i Angola.

De bygger på observationer av en lång rad forskare i 59 olika områden under en tioårsperiod.

Med stöd av observationerna har man kunnat göra en relativt exakt uppskattning av de två människoapornas populationer i de sex länderna.

Resultatet, som publiceras i Science Advances, antyder att det finns 361 900 gorillor och 128 700 schimpanser i regionen.

Fördubbling

Detta är nästan exakt dubbelt så många gorillor som man tidigare uppskattat i området och cirka 40 procent fler schimpanser.

– Oerhört glädjande, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafrågor på Världsnaturfonden (WWF), en av flera organisationer som bidragit till den nya inventeringen.

Gorillorna i Centralafrika tillhör den västliga arten som är långt mer talrik än den extremt hotade östliga arten. Om den nya inventeringen stämmer finns nästan 99 procent av all världens gorillor i de sex länderna. I området finns också en tredjedel av alla schimpanser i Afrika.

Kraftig minskning

Orsaken till de höga talen är att hela regionen är mycket glest befolkad, med relativt intakta regnskogar. Men detta är en situation som kanske inte kommer att vara så länge till. Cirka 80 procent av gorillorna och schimpanserna lever i oskyddade områden, och de hotas från flera håll, av sjukdomar som ebola, av tjuvjakt, och av en accelererande skogsskövling.

– Skogsindustrin utgör en stor fara, och tyvärr blir palmoljeplantager allt vanligare, säger Allan Carlson.

Enligt studien minskade gorillorna under studieperioden med 2,7 procent om året. Antalet var betydligt högre än i dag för bara några få år sedan, nästan 450 000 år 2005.

– Arten kan försvinna på bara tre generationer i värsta fall, säger Allan Carlson.

Samtidigt påpekar han att den nedåtgående trenden kan stoppas.

– Det behövs fler skyddade områden, väl bevakade av parkvakter. Det finns också potential för mer ekoturism, säger han.