Nyheter

Mest klassiska nyheter i ungas flöden

Av: 

TT

Unga läser och delar i första hand trovärdiga artiklar från etablerade medier, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Unga läser och delar i första hand trovärdiga artiklar från etablerade medier, enligt en ny rapport. Arkivbild.
Tjejer möter mer av vinklade och icke-trovärdiga nyheter eftersom de har mer kändishistorier i sina flöden. Arkivbild.

NYHETER

Unga stöter varje dag på nyheter i sina flöden som de bedömer som opålitliga och falska. Men tvärtemot vad många kanske trott läser och delar unga i första hand klassiska nyheter från etablerade medier.

Det visar utvärderingen av forskningsprojektet Nyhetsvärderaren, som gjorts i samarbete med bland annat Uppsala universitet.

I massexperimentet tog forskarna hjälp av tusentals gymnasieelever över hela landet för att undersöka dels vilka nyheter som rör sig i unga människors digitala nyhetsflöden och dels hur trovärdiga ungdomarna själva anser att nyheterna är.

Resultaten tyder på att tonåringarnas flöden domineras av traditionella nyheter om politik, ekonomi och brott från etablerade medier.

– Det var kanske lite förvånande att det var på pass mycket klassiska nyheter, och dessutom inte särskilt mycket information som kom från små konstiga propagandaapparater, säger Thomas Nygren, en av forskarna vid Uppsala universitet som står bakom projektet.

Inte underskatta

I experimentet fick eleverna lära sig att källkritiskt granska nyheterna utifrån en vedertagen metod. Och resultatet visar att nyheter från etablerade medier generellt uppfattades som trovärdiga.

Men falska nyheter förekom också. En tredjedel såg varje dag nyheter som inte bedömdes som trovärdiga, och ungefär hälften såg sådana nyheter några gånger i veckan.

En av tio nyheter bedömdes av eleverna som starkt vinklad eller falsk. Och hotet från falska nyheter ska inte underskattas, säger Nygren.

– De identifierade ju en hel del nyheter som är problematiska, med väldigt skumma idéer om vetenskap och olika medicinska lösningar som är tveksamma och kanske till och med farliga. Även högerextrema åsikter förekommer.

Skvaller drar ner

Nyheter som typiskt sett inte bedömdes som trovärdiga kunde vara artiklar om invandring från eller via sajter som Infowars, Nya Tider och Flashback. Lägst trovärdighet generellt hade nyheter om livsstil, kost, hälsa och medicin.

Tjejer möter mer av hårt vinklade och icke trovärdiga nyheter, enligt forskarna.

– Det har att göra med att killar tittar mer på sportnyheter, som de tycker är väldigt trovärdiga, medan tjejer har mer av kultur och nöje i sina flöden och då är det skvaller om kändisar som drar ner betyget.

Mobilen är främsta verktyget för att ta del av nyheter, och färre än hälften, fyra av tio, av nyheterna som eleverna valde ut kom från sociala medier.

Filterbubblor

Genom att gå direkt till etablerade nyhetssajter undviker eleverna att fångas i så kallade filterbubblor, tror Thomas Nygren.

– Det finns ett problem med att hamna i åsiktskorridorer, eller eko-kammare, där alla människor tycker lika. Då blir det ett avstånd mellan olika kammare där människor inte hör någon annans åsikt. Där kan etablerade nyhetsmedier fungera som en brygga genom att föra fram saklig och balanserad information, säger han.

I slutrapporten ingår svar från drygt 2 600 gymnasieelever. Eftersom skolor själva anmälde sig till undersökningen är resultatet inte helt säkerställt.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: