Byggföretag tvingade anställda gå sektkurs

Företaget DM Tak utsågs nyligen till årets hantverkare och har anlitats av TV4-programmet ”Fuskbyggarna”.

Nu avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren att det har starka kopplingar till scientologirörelsen och att anställda utsatts för nyandlig påverkan.

En person berättar att han fick hålla i burkar som leder ström genom kroppen för att bli godkänd på en arbetsledarkurs.

Men företagets vd slår tillbaka.

Scientologirörelsen grundades på 1950-talet av författaren L. Ron Hubbard. Den har blivit känd för sina dyra kurser och medlemmar som Hollywoodstjärnorna Tom Cruise och John Travolta – men har också beskrivits som en av världens farligaste sekter.

I Sverige tros kyrkan ha omkring 500 medlemmar. Några av dem utgör ledningen för ett framgångsrikt företag i takbranschen, avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren.

DM Tak är ett av Stockholms största företag för takmålning och takläggning. I början av april utsågs DM Tak till årets hantverkare under en gala anordnad av nätföretaget Dorunner på Hamburger börs i Stockholm. Företaget har enligt Byggnadsarbetaren även anlitats i TV4-programmet ”Fuskbyggarna” för att åtgärda fel som andra hantverkare gjort.

Före detta anställda berättar för Byggnadsarbetaren att verksamheten genomsyras av scientologiska läror – bland annat genom kurser och föredrag.

”Påtvingad en lära”

På våren 2014 kallades de anställda till ett obligatoriskt personalmöte där de möttes av en föreläsare från scientologirörelsen och fick boken ”Arbetets problem – scientologi tillämpad i arbetslivet”, skriven av grundaren L. Ron Hubbard.

– När jag insåg vad det var frågan om började jag koka inombords. Det var så kränkande att bli påtvingad en lära. Jag blev chockad, samtidigt som jag visste att företagets ägare var scientologer, säger Peter, tidigare anställd, till Byggnadsarbetaren.

En film om scientologins syn på arbete och effektivitet visades och de anställda fick bland annat lära sig att utmattning inte finns.

Efteråt fick alla deltagare ett diplom med en tryckt namnteckning av L. Ron Hubbard.

– Det finns ett tryck att scientologer som är företagare ska använda metoderna i sina företag. Hela idén är att värva fler medlemmar bland företagare och deras anställda, säger avhopparen Håkan Järvas, som i dag arbetar som psykolog, till Byggnadsarbetaren.

– Scientologerna vill växa och bli stora och sprida sin lära. De önskar att alla i slutändan ska bli scientologer eller tänka som scientologer.

Peter berättar att ledningen försökte att föra ut sin tro till de anställda på olika sätt.

– De hade en förmåga att både riva ner och bygga upp ens självförtroende. Jag har gått med på saker jag aldrig accepterat annars.

Personalen tilläts till exempel inte att diskutera löner och arbetsvillkor med varandra. Peter säger att vissa arbetade för 75 kronor i timmen och att det på en del byggen saknades skydd och personalutrymmen.

– Men värst var det på platser där det inte fanns några toaletter. Det mest förnedrande var när jag tvingades skita i svarta sopsäckar.

”Visslar du i duschen?”

Flera av de anställda fick sina jobb genom Arbetsförmedlingen, som enligt Byggnadsarbetaren fortfarande har annonser ute om lediga jobb på företaget.

En annan tidigare anställd, Simon, kallades till intervju och fick göra ett test på ett rekryteringsföretag, som även det har täta kopplingar till scientologirörelsen.

– Det var kanske 200 frågor och jag reagerade över att frågorna inte hade med jobbet att göra. Några jag minns är: ”Visslar du i duschen?” och ”Om ett barn ler mot dig, ler du tillbaka?” Det var ett rent personlighetstest som jag senare fått höra är scientologbaserat.

Simon fick jobbet och skulle senare gå en kurs för att bli befordrad till arbetsledare. För att bli godkänd var han tvungen att göra en övning som gick ut på att han skulle hålla i burkar som leder svag ström genom kroppen och ger utslag på en mätare.

Enligt Byggnadsarbetaren är det en metod som scientologer använder vid så kallad auditering, en sorts terapi som som ska skilja själen från trauman.

”Man ska utvecklas”

DM Taks vd David Frykman bemöter Byggnadsarbetarens uppgifter. Han nekar till att företaget utbildat sin personal med litteratur som grundas på scientologin:

–Det är inte scientologiskt material. Han som har skapat scientologi har också skapat en administrativ teknologi och olika typer av teknologi som man kan använda i livet. Vad som är scientologi har att göra med själen och den andliga biten. Sedan har vi biten som är rent administrativ och det är den som vi satt anställda på, säger han till Byggnadsarbetaren.

Vissa av kurserna har hållits i scientologikyrkan. Varför hölls de där? frågar Byggnadsarbetaren.

– Vissa av kurserna som varit tillgängliga har hållits i Scientologikyrkan, men ingen har blivit tvingad att gå dit. Man kan också gå på företaget.

Men varför har vissa gått kurs i scientologikyrkan om det inte har någon koppling till religion?

– Bara för att det kallas för scientologikyrkan betyder väl inte det att man inte kan leverera en kurs som inte har med religion att göra? Vår idé på företaget har inte varit att man ska göra något med scientologin. Vi har inte några sådana syften överhuvudtaget. Utan det har bara varit att man ska utvecklas på sin befattning.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN