Detta vet vi om skottdramat i München

1 av 17 | Foto: Ali Sonboly, 18, pekas ut som gärningsmannen
NYHETER

Nio personer har dödats och flera personer skadats i ett skottdrama i centrala München i Tyskland under fredagen.

Den misstänkte gärningsmannen har identifierats som en 18-årig tysk-iranier hemmahörande i staden.

Detta är vad vi vet hittills:

Nio dödsoffer är bekräftade och 16 personer är allvarligt skadade, tre av dem med livshotande. Bland de döda finns flera ungdomar och bland de skadade barn, uppger polisen.

Första larmet om skjutningen kom klockan 17.50 från en snabbmatsrestaurang på Hanauerstrasse, utanför köpcentrumet Olympia-Einkaufszentrum nära Olympiastadion i stadsdelen Mossach.

En film som sprids visar hur en ensam person öppnar eld utanför en Mcdonalds-restaurang och hur människor flyr i panik men det är inte officiellt bekräftat att den är ”äkta”.

Den misstänkta gärningsmannen sprang genom köpcentrumet och öppnade eld mot flera personer. Sedan sprang han mot en närliggande tunnelbanestation, skriver tyska Bild. Även vittnen har uppgett att de sett mannen springa mot tunnelbanan efter att ha skjutit människor på gatan.

Snabbt inleddes ett stort polispådrag. Händelsen beskrevs som en ”akut terrorsituation”. Totalt deltog 2 300 poliser i insatsen som även inkluderade specialstyrkor från Österrike.

Münchenpolisen hittade vid 20.30 en tionde död person på en gata i närheten av köpcentrumet, som ska ha tagit livet av sig. Mannen misstänks vara gärningsmannen, en 18-årig tysk-iranier som inte är känd av polisen sedan tidigare.

Människor uppmanades i ett sms från myndigheter att hålla sig undan offentliga platser och trafikanter att undvika huvudvägarna in i staden så att uttryckningsfordon kunde röra sig fritt. Tunnelbanan i staden stängdes av och lokala myndigheter stoppade all kommunal trafik med bussar, spårvagnar och tåg i området. Först vid klockan 01 öppnades kollektivtrafiken igen.

Till en början hade polisen uppgifter om tre beväpnade gärningsmän på fri fot, som jagades av polis över hela München. Uppgifter som senare dementerades. Polisen meddelade på en presskonferens klockan 02.20 att tre män som sågs springa från platsen inte hade något med dådet att göra och inte längre är misstänkta.

Motivet är fortfarande oklart.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

ARTIKELN HANDLAR OM