Ställer in studenten kvällen före – skolan hotad

1 av 3
NYHETER

I morgon skulle sistaårseleverna på Thoren Business school i Malmö få ta studenten och springa ut på skolan.

Men på torsdagskvällen fick eleverna ett mejl från skolledningen, med beskedet att skolan stängs efter den senaste tidens bengalbränningar.

– Två personer kom in på mitt kontor och sa att det kommer smälla dynamit på utspringet, säger skolans rektor Joakim Olefeldt.

Foto: Sent på kvällen kom mejlet om att studentfirandet ska ställas in.

Under veckans studentfiranden har det inte bara varit glada miner.

Sydsvenskan har skrivit om bengalbränningar på flera Malmöskolor, bland annat Borgarskolan, Latinskolan och Pauliskolan.

Det är dessa som skolledningen för Thoren Business school hänvisar till i ett brev där de kvällen före skolans studentutspring ställer in kalaset.

”Detta på grund av att polisen har gjort en bedömning kring säkerhetsläget på skolan och Malmö i stort, till exempel gällande incidenten på Pauliskolan där en elev skadades allvarligt av en bengalisk eld.”, skriver skolan i mejlet till eleverna.

Tips om att det ska smälla

Men enligt polisen i Skåne finns ingen sådan bedömning och man har inte heller fattat något beslut att stänga skolan.

– Nej, det är skolan själva som gjort det, säger Jimmy Modin vid polisens ledningscentral.

Däremot finns en utredning gällande olaga hot mot grupp.

– Men där har jag inga närmare uppgifter.

Finns det något konkret hot mot skolan i dagsläget?

– Vi har ett ärende som rubriceras som olaga hot mot grupp och vi håller på att utreda det just nu. I det finns inget konkret hot.

Joakim Olefeldt, rektor på Thorén Business School, säger att han mottog hotet personligen på torsdagsförmiddagen.

– Två personer kom in på vårt kontor klockan 10.30 och meddelade att de fått information om att det kommer brisera en explosion med dynamit på skolan i morgon. Jag har därför fattat det här beslutet, säger han när Aftonbladet når honom på torsdagskvällen.

– Flera personer hörde det här. Jag bedömer att de var 100 procent säkra källor.

Vad var det för personer?

– Jag vill inte kommentera det.

Blandade reaktioner efter beskedet

Beslutet fattades av Joakim Olefeldt själv, inte polisen. Men enligt Olefeldt delade flera polismän som han pratade med under dagen bedömningen.

– Det gjordes i samråd med x antal poliser. Poliserna har sagt att det är olämpligt att ha avslutning på skolan i morgon.

Varför skrev ni till en början att stängningen berodde på fyrverkerier och bengaler?

– Vi formulerade det så från början för att vi inte ville göra föräldrar och elever oroliga. Men till slut fick vi säga som det var: att vi mottagit ett bombhot.

Många föräldrar och elever är upprörda. Vissa har släktingar som rest hit från hela världen för att vara med på studenten.

– Det är tragiskt, men det kan de vara ändå. Den enda skillnaden är att skolan kommer att vara stängd.

– Jag tänker inte ta på mig en roll som en bov i dramat för att jag ser till elevernas säkerhet. Det kommer jag aldrig att göra. Jag har fattat rätt beslut, det kan jag säga.

”Längtat hela vårt liv”

Sammanlagt är det 145 elever i fem klasser som i dagsläget inte kan springa ut i morgon. En av de som drabbats är 19-åriga Sandra. Hon berättar för Aftonbladet att hon fick mailet för bara en halvtimme sedan och att det gjorde henne jättearg.

– Vi har längtat efter den här stunden i hela vårt liv och har lagt en massa pengar på detta. Jag har till och med släkt och vänner som kommer från Frankrike och USA. Och så blir det inget. Jag är jättearg och tycker det är skandal. 

Sandras syster, som rest från Frankrike för att medverka på sin systerns student, tycker även hon att agerandet är jättedåligt.

”Tänker inte ge upp”

– Jag skulle precis gå iväg och köpa ballonger när Sandra berättade vad som hänt. Jag studerar utomland§s och har skippat en tenta för att kunna vara med. Även massa släktingar har åkt hit för att kunna fira och vi har anordnat en stor fest. Hur ska vi kunna säga till de att det inte blir något nu?

Enligt Sandra har det nu startats en facebookgrupp där man uppmanar alla treor som drabbats av den inställda studenten att samlas utanför skolan och protestera.

– Vi kan inte bara vänta på att något ska hända utan vi måste göra något. Det är vår student det handlar om. Vi har ringt alla ansvariga på skolan men alla har telefonerna avstängda. Men vi tänker inte ge upp.

Ingen är i dagsläget gripen eller misstänkt för hotet.

Aftonbladet söker skolledningen som hittills inte återkommit med en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö