Hundratals skadade i striden mot oljeledningen

NYHETER

Polis använde vattenkanoner i minusgrader Protester sedan månader tillbaka

1 av 10

Polisen satte på måndagskvällen in tårgas och vattenkanoner vid ursprungsbefolkningens protester mot en ny oljeledning i North Dakota, USA.

Det var minusgrader ute – och 26 personer fick föras till sjukhus.

Totalt uppges flera hundra ha skadats.

– Det eskalerar till en punkt där rättsväsendet inte riktigt bryr sig om människoliv längre, säger stamledaren Dave Archambualt.

Protesterna i reservatet vid Missouri-floden i den amerikanska delstaten North Dakota har pågått i flera månader.

Miljöaktivister och ursprungsbefolkningen – sioux-stammen Standing Rock – försöker stoppa planerna på en ny oljeledning som de fruktar kommer att förstöra stammens heliga platser och vattentäkter.

I nya sammandrabbningar med polisen på måndagskvällen möttes de av tårgas, gummikulor och vattenkanoner som öste iskallt vatten över dem. Samtidigt var det flera minusgrader ute.

Varnar för livsfarligt våld

26 personer blev så nedkylda att de fick föras till sjukhus och totalt skadades över 300 personer, rapporterar The Guardian, utifrån uppgifter från läkarteam på plats.

Enligt polisen utvecklade sig aktionen till ett upplopp och de sa även att demonstranterna blivit aggressiva. I ett första skede sa de att vattenkanonerna tagits fram för att mindre bränder uppstått bland demonstranterna, men filmer visar hur poliser riktar vattnet rakt mot människor.

– Om polisen ska vara där och aktivt spruta ner folk med vatten när det är fem minusgrader ute är risken enorm att människor dör från nedkylning, säger läkaren Rupa Marya, som är på plats för att vårda skadade demonstranter, till The Guardian.

– De kanske kallar det för icke-skadlig kontroll av en folkmassa, men det här är en typ av dödligt våld.

Många rapporteras också ha fått skallskador av gummikulorna.

”Dags för Obama att fördöma”

Den planerade oljeledningen är tänkt att gå genom fyra delstater. Den passerar då under en sjö som ligger ungefär en kilometer från Standing Rock-reservatet. Företaget bakom menar att ledningen inte alls äventyrar ursprungsbefolkningens tillvaro i reservatet.

Vid sidan av demonstrationerna pågår en juridisk konflikt där oljebolaget försöker få statens tillstånd.

Standing Rock-stammens ledare Dave Archambault uppmanar regeringen att säga ifrån mot ”mobbarföretaget” som ”backas upp av ett skattefinansierat och militariserat rättsväsende”

– Det är dags för president Obama att fördöma deras taktik och denna oljeledning, säger han i ett uttalande, enligt ABC News.

400 har gripits

När USA firar thanksgiving den här veckan kommer Archambault inte att delta.

– Det har alltid varit en dag för att sörja dagen som folkmordet startade på den här kontinenten. Allt detta bevisar bara det vi pratar om.

En demonstrant greps under måndagens protester, efter att en polis fått en kastad sten i huvudet.

– Det här är ingen laglig eller fredlig händelse, säger Rob Keller, polischef i Morton County, till ABC.

Sedan demonstrationerna började i april har polisen gripit 400 personer.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA