Ygeman: Det ska ske till en rimlig kostnad

Foto: Anders Ygeman.
NYHETER

Kriminalvården avbokade de vanliga flygbiljetterna och specialchartrade i stället ett plan för att hämta rullstolsmannen Lars Wallin.

Notan landade på över 1,8 miljoner - för att hämta hem en enda person.

– Det låter som en väldigt hög summa. Man vill ju veta vad som ligger bakom det här, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Den 20 mars landade rullstolsmannen Lars Wallin i Sverige efter att Kriminalvården hämtat hem honom från Brasilien.

Enligt dokumentation från Kriminalvården hade myndigheten först bokat vanliga flygbiljetter. Men av någon anledning avbokade man dem och använde i stället ett specialchartrat plan. Med personalkostnad, hotell, inhyrd läkare och andra omkostnader landade summan på 1,8 miljoner kronor.

Mycket ovanligt

En källa inom Kriminalvården säger att det är ovanligt att hämta hem personer som ska avtjäna straff i specialchartrade plan, speciellt när det är så lång resväg. När det görs är det på grund av att personen är extremt våldsam.

Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transportenhet, har inte velat kommentera det enskilda fallet. Han säger däremot att säkerhet och medicinskt tillstånd för den som ska hämtas är avgörande för vilket sätt myndigheten väljer att hämta personen.

– Det här rör förmodligen något i det enskilda fallet som vi av sekretess inte kan kommentera, säger Dennis Karlsson, presschef på Kriminalvården.

Ygeman: Det ska se till rimliga kostnader

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han skulle vilja veta mer om vad som ligger till grund för beslutet.

– Det låter som en väldigt hög summa, å andra sidan är det viktigt att de personer som dömts till fängelsestraff också får avtjäna det fängelsestraffet och inte roa sig i solen.

Borde det inte kunna göras billigare?

– Jag känner inte till bakgrunden till varför det blev så dyrt. Typiskt sett brukar det inte vara det.

Är det något du vill se över?

– Jag tycker det viktigaste är att vi klarar att hämta hem dem så att de får avtjäna sitt straff i Sverige och inte kan glassa på någon strand i Brasilien eller Thailand. Men naturligtvis ska det ske till så rimliga kostnader som möjlighet.

Är det här en rimlig kostnad?

– Det låter väldigt mycket men jag vet inte bakgrunden, därför kan jag inte bedöma varför kostnaden har dragit i väg i det här fallet.