Svenska soldater utsatta för självmordsbombare

Av: Niklas Svahn, Jonas Ekman

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenska Malistyrkan.
Foto: MATS NYSTRÖM/COMBAT CAMERA/FÖR
Svenska Malistyrkan.

Svenska soldater attackerades under måndagskvällen av en självmordsbombare under ett uppdrag i Timbuktu, Mali.

Den inblandade personalen tas nu omhand av förbandet, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

– Det viktigaste för oss är att ingen svensk personal har kommit till skada, säger Tony Remes, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Den svenska patrullen, som är på uppdrag i Mali, utsattes under måndagskvällen för en självmordsbombare. Inga svenska soldater skadades vid händelsen och personalen får nu stöd av förbandet.

Skedde inne i Timbuktu

– De var en svensk patrull som utsattes för en självmordsbombare under måndagskvällen inne i Tumbuktu stad. Det viktigaste för oss är att ingen svensk personal har kommit till skada, säger Tony Remes, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Den svenska FN-styrkan på ungefär 250 personer är på plats i Mali som en fredsbevarande styrka och går under det internationella uppdragsnamnet Minusma. Förbandet opererar huvudsakligen från Camp Nobel strax söder om Timbuktu och är ett underrättelseförband. Tony Remes kan inte svara på hur många personer som ingick i den svenska patrullen som attackerades eller om den var det direkta målet.

”Den uppgiften har jag inte”

Uppdraget för de svenska soldaterna som är i Mali är huvudsakligen att bidra med säkerhet, stabilisering, skydda civila och förhindra väpnade gruppers återkomst till främst norra Mali.

– Vad de gjorde är inom ramen för deras mandat. Men vad exakt förbandet gjorde, den uppgiften har jag inte just nu, säger Tony Remes.

Han har inga uppgifter om personer ur civilbefolkningen skadades i samband med självmordsdådet. Händelsen har inte föranlett någon ökad aktivitet för Säkerhetspolisen i Sverige, enligt Säpos pressjour.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN