Så ska Skatteverket sätta dit skattesmitarna i Panamaläckan

1 av 2
NYHETER

I kväll offentliggörs handlingar som avslöjar över 200 000 offshore-upplägg – konstruktioner för att undvika skatt.

På Skatteverket sitter en styrka redo att börja granska de kring 500 svenska namnen i Panamadokumenten.

– Vi kommer att börja jobba med materialet direkt, säger enhetschefen Anders Bäck.

Foto: Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

The Panama Papers har kallats den största läckan i historien.

Hundratusentals dokument med kopplingar till den Panama-baserade advokatfirma Mossack Fonseca läcktes förra året till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som förde vidare materialet till den internationella organisationen för grävande journalister, ICIJ.

Av materialet framgår att Mosack Fonseca i industriell utsträckning har bistått personer över hela världen med att placera pengar i skatteparadis.

"Börjar direkt"

Hittills har bara utvalda mediebolag, oftast ett i varje deltagande land, fått möjlighet att granska handlingarna - vilket lett till en rad stora avslöjanden. Bland annat har Islands statsminister tvingats avgå samtidigt som det visat sig att personer med nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin gömt undan pengar.

Klockan 20.00 måndagskvällen väntas handlingar som uppges avslöja cirka 200 000 offshore-upplägg släppas fritt för vem som helst att ta del av.

Mellan 400 och 500 svenska namn ska finnas med i läckan men om alla dessa kommer att avslöjas under måndagskvällen är inte klart.

Klart är dock att svenska Skatteverket har laddat upp inför släppet.

– Vi kommer att bevaka det här och börja jobba med det direkt i morgon bitti. Vi kommer att gå igenom materialet och se vilka svenskar som finns med för att därefter inleda utredningar, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

Begär in mera material

Han uppger att det konkret handlar om mellan 5 och 10 analytiker som på tisdagsmorgonen kommer att beta av materialet. Därefter skickas det vidare inom myndighetens 200 personer starka enhet för utlandstransaktioner för noggrannare utredning. Arbetet går ut på att:

Säkerställa de inblandade personernas identitet.

Jämföra uppgifterna i materialet med vad som finns i Skatteverkets egna system.

Begära in mer information från skatteparadisen utifrån de nya uppgifterna.

Möjlighet att erkänna

Fram till att dokumenten har publicerats har inblandade personer haft möjlighet att lämna in en självrättelse - att erkänna att man gömt undan pengar och på så vis undgå omfattande straffavgifter. Sedan Panamaläckan har Skatteverket redan noterat en uppgång i antalet självrättelser.

– Självrättelse är en möjlighet att rätta på eget initiativ. När det här publiceras får vi namnen och då är det för sent, säger Anders Bäck.

ARTIKELN HANDLAR OM