”Behöver ha information för att förstå”

Foto: Karlshamn.
NYHETER

I Karlshamn är de förvånade över uppståndelsen.

De ska ju bara hyra ut hamnen till ett ryskt företag.

– Så länge vi inte får några synpunkter så låter vi affären rulla vidare, säger Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande.

Lokalpolitikerna Per-Ola Mattsson från Karlshamn och Björn Jansson från Gotland kallades på måndagen till UD i Stockholm. Där ska de, i nästa vecka, träffa utrikesminister Margot Wallström. Hon ska berätta hur regeringen ser på att det ryska företaget Nord stream 2 vill hyra in sig i hamnarna.

I nuläget har Mattsson svårt att se det problematiska med att rören till den ryska gasledningen ska hanteras i Karlshamns hamn.

– Vad vi förstår kommer rören från Tyskland, det är norska fartyg som tar hit dem och ett företag från Asien som ska lägga rören i Östersjön. Sen finns det en firma som transporterar gas i rören som finns i Ryssland, säger han.

Affären är betydelsefull för hamnen, som ägs av kommunen via ett helägt dotterbolag. Den ger jobb till orten, menar Per-Ola Mattsson.

– Det är inga ryssar inblandade i hanteringen av rören, så vitt vi kan förstå.

Han är dock öppen för att höra regeringens syn på saken.

– Jag vet inte vad UD har att säga oss. Men är ju jättebra att vi blir informerade. Får vi tydliga signaler, då hanterar vi det, säger Per-Ola Mattsson.

– Så länge vi inte får några synpunkter så låter vi affären rulla vidare. Vi kan inte se att förläggningen av rören kan vara en risk för rikets säkerhet. Det behöver vi ha deras information för att förstå.

ARTIKELN HANDLAR OM