Väljaropinionen sätter press på Donald Trump

avJoakim Magnå

NYHETER

Demokraterna leder stort i opinionen inför höstens mellanårsval i USA, enligt en ny undersökning.

En nära vän till Donald Trump tror att presidenten kommer att vända kappan efter vinden vid ett eventuellt republikanskt bakslag.

– Om Demokraterna vinner, kommer Trump nog hitta lite mer av sin inre demokrat, säger medieprofilen Chris Ruddy till Financial Times.

En färskt opinionsundersökning från USA Today och Suffolk University visar att amerikanerna är missnöjda med presidentens politik och landets nuvarande riktning. 58 procent av de tillfrågade väljarna vill ha en kongress som står upp mot Donald Trump, snarare än arbetar med honom.

– Det verkar som att allt han gör gynnar stora företag eller vita män och vit makt. Jag oroar mig för mina barns säkerhet i skolan. Jag oroar mig för mina grannars säkerhet ... Jag bekymrar mig för alla i hela landets säkerhet, säger läraren Lisa Caswell, 37, en av de tillfrågade, till USA Today.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Den pensionerade fabriksarbetaren William Dimit, 69, håller inte alls med henne.

– Trump gör ett utmärkt jobb. Demokraterna vill bara inte ha någon annan än de själva som president, säger han.

Republikanerna i kontroll

Undersökningen omfattar 1 000 registrerade väljare och är gjord den 20-24 februari.

Republikanerna kontrollerar i dagsläget båda kongressens kammare – senaten och representanthuset.

När mellanårsvalen hålls den 6 november senare i år står samtliga 435 platser i representanthuset på spel samt 34 av 100 platser i senaten.

Om det var val i dag skulle 47 procent av de tillfrågade väljarna rösta på en demokratisk kandidat, jämfört med 32 procent som skulle välja en republikan, enligt undersökningen.

14 procent är osäkra och 6 procent vill inte rösta på någon kandidat alls från de två stora partierna.

”Folk tror att Trump är politiskt stabil”

Demokraterna behöver ta 24 platser från Republikanerna för att få majoritet i representanthuset, skriver USA Today. Att ta kontroll över senaten är tuffare. Detta eftersom hela 26 demokratiska senatsplatser står på spel mot bara åtta republikanska.

Senaten, där ledamöterna sitter på sex år, anses allmänt mer liberal än representanthuset, där mandatperioden bara är två år.

Konsekvenserna av ett demokratkontrollerat representanthus är betydande. Förutom större möjligheter att driva igenom sin politik och sätta press på Trump skulle Demokraterna även kunna starta utredningar och genomföra utfrågningar.

Chris Ruddy, vd för den konservativa nyhetssajten Newsmax och vän till Trump sedan 20 år, förklarar i en intervju med Financial Times att en demokratisk framgång kan ha stor påverkan på Donald Trump.

– Folk tror att Trump är politiskt stabil, men det är han inte. Han var demokrat tills nyligen, säger han till tidningen.

Invandring och vapen viktigast

Ruddy tror att Trump redan inför höstens val kommer att sträcka ut en hand, och att presidenten vid en demokratisk valframgång kommer att gräva fram sin ”inre demokrat”.

– Det är mycket han håller med dem om, säger han till Financial Times.

Trump har redan signalerat viss öppenhet mot demokratisk politik. Tidigare i veckan uttryckte han exempelvis stöd för förslag om att höja åldersgränsen för inköp av skjutvapen samt möjlighet att beslagta vapen från farliga personer.

De viktigaste frågorna för väljarna inför mellanårsvalen är, i tur och ordning: invandring/gränssäkerhet, vapenkontroll, skatter, ekonomi/jobb, sjukvård, utbildning samt skolsäkerhet.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM