Vem vill bli pensionär?

”Jag skäms inte över att vara en fattigpensionär”

Av: 

Arne Höök

NYHETER

Anita, 66, jobbade i 26 år som mäklare - får 9 638 i månaden

Man kan tro att åtminstone en fastighetsmäklare skulle få lite guldkant i tillvaron efter 65.

Anita Allberg, 66, med 26 år i branschen, får ut 9 638 kronor i månaden i pension – och hon är rent ut sagt förbannad.

– Inte många vill erkänna hur fattig man är, men jag vägrar skämmas, säger hon.

10 år som bankanställd på halvtid, tre födda barn, 26 år som mäklare på mer än halvtid på en liten ort i Jämtland. Nästan 40 år i yrkeslivet, men en pension som hon inte skulle kunna leva på om hon inte var gift. Så ser det ut för Anita Allberg i Simrishamn.

– Stockholmare kanske tror att man blir miljonär som mäklare, men i mindre samhällen lever man i en annan värld, säger Anita.

– Man har aldrig fått in i skallen vilka villkor småföretagare lever under. Vi har betalat tiotals miljoner kronor i livet i skatt och allt annat, så nog har vi dragit vårt strå till statskassan. I dag har jag 6 760 kronor i inkomstpension. Tilläggspension 3 119 kronor. Premiepension 597 kronor. Totalt 9 638 kronor efter skatt.

Behandlas för cancer

I dag kan behov av nya glasögon eller ett besök hos tandläkaren kännas tungt. Anitas man Lennart, 68, går på behandling för prostatacancer på Lunds lasarett, och resor dit och mediciner är en annan tung post.

– Ändå finns det så många som har det långt sämre ställt än vi, säger Lennart. Här i Simrishamn finns en loppmarknad på lördagarna, där står alltid ett tiotal pensionärer och säljer bort sina ägodelar. Det gör ont att se.

– En äldre herre ville ha 400 kronor för en Orreforsvas som jag visste att man fick 2 000 för på Tradera. Men fast jag sa det stod han på sig om priset. ”Jag behöver ju pengarna nu” sa han.

Anita säger att så länge de är två går det, men om hon skulle bli ensam?

– Det skulle ju inte gå! Jag skulle få sälja huset och allt jag har!

”Grupp ställs mot grupp”

Både Lennart och Anita är djupt oroliga för vilka effekter fattigpensionerna på sikt kan få på samhället.

– När fler och fler pensionärer får det så här ställs ju grupp mot grupp, säger Lennart. Det kan vända sig mot flyktingarna, man blir mörkrädd när man tänker på det. Att vi pensionärer ska betala MER i skatt än de som jobbar, Att äldre ska tvingas sälja sina få värdesaker för att överleva, det är ju vansinnigt!

Att väljarna börjar fly de etablerade partierna är inte konstigt, menar Lennart.

– Jag har en bekant i Jämtland, gammal LO-funktionär och socialdemokrat hela sitt liv. Han säger att blir det ingen ändring på det här blir han Sverigedemokrat - och det var nog den siste jag trodde jag skulle få höra det från. Men så är det, att SD vinner röster handlar inte alls alltid om invandringen. Det handlar om ett djupt missnöje med samhällsutvecklingen för äldre.

”De får ingen hjälp alls”

Anita berättar om ett besök på ett ”rehabcenter” för äldre hon var med om.

– De kallade de gamla, skröpliga människorna för ”kunder” som förväntades kunna tala om vad de ville ha hjälp med. Herregud, många kunde ju inte prata ens. Har de ingen anhörig som kan agera satkäring åt dem får de ingen hjälp eller rehab alls.

Egennyttan styr överallt, menar Anita. Politikerna ser bara fyra år framåt.

– Jag tror Göran Persson sa om pensionssystemet att ”när folk fattar vad vi gjort blir det revolution.”

– Det är dags för den nu, säger Anita Allberg.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så går du i pension - redan vid 61

ÄMNEN I ARTIKELN

Vem vill bli pensionär?

Pension