Kunglig glans på Wallenbergs lyxfest på Grand Hôtel

När familjen Wallenberg ställde till med 100-årsfest tog kronprinsessan Victoria och Daniel bakvägen.

Inne på Grand Hôtel togs de emot av alla tre bröderna Wallenberg.

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson valde också att gå på den omdiskuterade festen – trots mutexperternas varnande pekfingrar.

Aftonbladet fanns förstås på plats när Wallenbergsfärens maktbolag Investor bjöd på lyxkalas på Grand Hôtel i Stockholm.

Och när Wallenberg har fest sparas det inte på slantarna.

Kalaset, "Investor at home", går loss på hisnande tio miljoner kronor.

1 500 gäster, både från Sverige och utlandet, var inbjudna.

Det motsvarar en kostnad per gäst och kuvert på cirka 6 700 kronor.

Kungen missade festen

Kungen och Silvia var bjudna, men kungen, som har drabbats av diskbråck, är hemma och vilar. Silvia verkar också ha stannat hemma.

Men kronprinsessan Victoria och prins Daniel kom.

Victoria var klädd i en vacker blåsvartskimrande klänning – men precis som de andra gästerna förseddes hon snabbt med ett stort vitt plastarmband, som ingick i festarrangemanget.

Alla Wallbergarna var på plats; Jacob, ordförande i Investor, som också äger Grand Hôtel, och för dagen klädd i en iögonfallande lustig fluga, och hans bror Peter "Poker" samt kusinen Marcus, tog emot med stora famnen.

Stefan Löfven och hans hustru Ulla, även hon i blått, smet också in samma väg som Victoria och Daniel.

De övriga gästerna fick ta huvudentrén.

Mutexperterna har varnat

Bland de inbjudna politikerna syntes finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Mikael Damberg (S), som väntade in varandra och gick in tillsammans.

De såg varken ut att ha anammat uppmaningen om "personlig prägel" på klädseln eller ville kommentera de varningens pekfingrar som flera mutexperter höjt med de senaste dagarna – något som uppenbarligen inte heller fick dem att ställa in sin närvaro.

Såväl mutlagsexperten Thorsten Cars som Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, IMM, har reagerat på inbjudningarnas höga värde.

- Här är man långt ute i gränslandet, sa Thorsten Cars till TT tidigare i veckan.

Helena Sundén har också frågat sig varför ministrarna egentligen är inbjudna – och om de kan påverkas i sin tjänsteutövning.

Till skillnad från ministrarna valde facket att helt och hållet nobba festen redan från början.

”Spännande tillfälle”

Men Alliansen var inte sena att tacka nej.

Såväl Liberalernas partiledare Jan Björklund och Moderateras Anna Kinberg Batra kom, glatt leende.

De såg båda bara fördelar med att närvara på festen.

– Jag tycker att det här är ett spännande tillfälle att fira jobbskapande svensk industrihistoria, säger Anna Kinberg Batra, som dock kom utan maken David som själv stod på scen någon annanstans.

Om mutexperternas varningar säger hon:

– Alla måste svara på hur och varför och om de går hit.

– Jag vill gärna ha kontakt med dem som skapar jobb i Sverige, både små och stora jobbskapare, säger Anna Kinberg Batra.

Bland övriga gäster syntes bland annat förre ABB-chefen Percy Barnevik, tv-gurun Jan Scherman och SEB:s vd Annika Falkengren med respektive.

Publisert: