Terrordåd stoppat i USA: Skulle spränga barn, kvinnor och män

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Dagen efter det amerikanska presidentvalet skulle Gavin Wright, 49, Patrick Eugene Stein, 47, och Curtis Allen, 49, genomföra ett terrordåd riktat mot somalier i Garden City, Kansas.

Gruppen hade två mål: Döda muslimer och låta blodbadet utlösa ett ”heligt krig”.

Kansas-trions plan stoppades av FBI – som spanat på dem i åtta månader.

FBI meddelade under en presskonferens i veckan att de stoppat ett terrordåd i Kansas. Åklagare Tom Beall uppger i ett uttalande att Gavin Wright, 49, Patrick Eugene Stein, 47, och Curtis Allen, 49, nu ska åtalas för att ha planerat att använda sig av massförstörelsevapen vid ett dåd som skulle utföras 9 november, dagen efter det amerikanska presidentvalet.

– De här tre misstänkta planerade att utföra en bombattack mot ett lägenhetshus där män, kvinnor och barn bor i Garden City, Kansas, säger Tom Beall enligt PBS.

– Att skydda vårt land mot sådana här attacker, oavsett om de har rötterna i nationell eller internationell terrorism, är vår främsta prioritet.

”Ingen får överleva”

Vad det tre männen inte visste var att FBI noga följt gruppens förberedelser och till och med infiltrerat den.

Under åtta månader övervakades Gavin Wright, Patrick Eugene Stein, och Curtis Allen och det stod snart klart att männen var bereda att utföra ett terrordåd.

Washington Post rapporterar att Kansas-trion, som kallade sig ungefär ”Korsfararna”, visste vad de ville: Döda muslimer och genomföra ett blodbad som skulle utlösa ett ”heligt krig”.

Under den tid som FBI följde gruppen ägnades månader åt att enas om vilken typ av attack de skulle genomföra.

Den enklaste sättet ansåg de vara att helt enkelt beväpna sig och åka till bostadområdet som de hade haft under uppsikt, sparka in dörrar och döda så många som möjligt. Enligt FBI:s övervakning hade männen bestämt sig för att inte skona någon vid en sådan attack – män, kvinnor och barn skulle dödas, skriver Washington Post.

– När vi utför operationen lämnar vi ingen kvar, inte ens om det är en ettåring. Jag är allvarlig. Jag lovar er att om jag ger mig ut på det här uppdraget så är det hejdå till de små jävlarna, sa Patrick Eugene Stein under planeringen enligt FBI:s utredning, skriver Washington Post.

Inspirerade av Oklahomabombaren

I slutändan lät de sig i stället inspireras av det hittills värsta inhemska terrordådet i USA:s historia – Oklahomabombningen. Precis som när Timothy McViegh dödade 168 människor 1995 tänkte de spränga flerfamiljshusen i Garden City i luften.

”De valde sitt mål eftersom de närde ett hat mot den här gruppen, för att de upplevde att de utgjorde ett hot mot det amerikanska samhället, en önskan att inspirera andra millisgrupper och en önskan att ’väcka’ folket”, står det i åtalet.

Trion försökte dölja sina spår genom att kommunicera genom appar som krypterade deras samtal. Men eftersom FBI hade en källa inom gruppen så lyckades de ändå spela in samtal som gruppen förde om attentatet.

– Om du använder din båge mot kackerlackorna så se till att du doppar pilarna i grisblod innan du skjuter dem, säger Patrick Eugene Stein i en inspelning, skriver Washington Post.

I ett annat samtal sa han att ett terrorattentat var enda sättet att ”rädda USA”.

– Det enda sättet att få det här jävla landet att gå i rätt riktning är ett blodbad, och det kommer att bli jävligt otäckt och stökigt.

Vapengömma avslöjades

Med hjälp av FBI:s övervakning och Curtis Allens flickvän hade myndigheterna nyligen tillräckligt på fötterna för att gripa de tre männen.

Curtis Allen greps redan i tisdags misstänkt för att ha slagit sin flickvän. Under sin bevakning hörde sedan FBI hur Allen sa att hon ”måste försvinna”. Genom henne leddes de till gruppens vapengömma där FBI också hittade tecken som tydde på att gömman även använts för att blanda ihop kemikalier till sprängämnen.

Då beslutade myndigheterna att gripa alla tre, misstänkta för att ha planerat terrorbrott.

– De här åtalspunkterna är underbyggda av åtta månaders utredning av FBI som har tagit agenterna djupt in i en dold kultur av hat och våld, säger åklagare Tom Beall enligt PBS.

Gavin Wright, 49, Patrick Eugene Stein, 47, och Curtis Allen, 49, riskerar nu att dömas till livstids fängelse

 PLUS:  Rasismen i USA

Publicerad: