Prinsessan Christina har fått blodcancer

NYHETER

Kommer dra ner på sina officiella åtaganden

1 av 4

Prinsessan Christina har drabbats av kronisk blodcancer meddelade hovet under torsdagen i ett pressmeddelande.

Prinsessan uppges må förhållandevis bra men kommer att drar ner på sina officiella åtaganden en tid framöver.

Prinsessan Christina, fru Magnuson, 73, har drabbats av kronisk blodcancer och kommer genomgå behandlingar under hösten meddelade hovet under torsdagen.

Prinsessan fick beskedet under hösten bekräftar hovets presschef Margareta Thorgren.

Är hon allvarligt sjuk?

– Nej, efter omständigheterna så mår prinsessan bra men hon har fått den här diagnosen under hösten och kommer att påbörja behandlingar på grund av detta.

Margareta Thorgren berättar att prinsessan därför kommer dra ner på sitt officiella program och sina officiella åtaganden en tid framöver.

– Prinsessan kommer att genomföra de åtaganden som hälsan tillåter.

Vill ha lugn och ro

Margareta Thorgren vill inte kommentera vilken typ av behandling som prinsessan kommer att genomgå eller om diagnosen föranletts av någon sjukdomssymptom.

– Hon kommer att genomgå den behandling som läkaren rekommenderar.

I pressmeddelandet skriver hovet även att prinsessan Christina och hennes familj hoppas att omgivningen har förståelse för situationen och låter prinsessan genomgå nödvändig behandling i lugn och ro.

Fick bröstcancer 2010

2010 berättade prinsessan att hon drabbats av bröstcancer.

– Jag fick opereras tre gånger och jag har genomgått både cellgiftsbehandling och strålning. Men jag är glad och tacksam över att Sverige är världsledande på det här området, sa hon då till Aftonbladet.

Avstod sin ställning

Prinsessan Christina är kung Carl XVI Gustafs yngsta syster.

Hon gifte sig 1974 med Tord Magnuson. Då prinsessan gifte sig med en icke-kunglig man avstod hon enligt tidens praxis sin ställning som kunglig prinsessa men fick ändå hederstiteln Prinsessan Christina, fru Magnuson. Paret har sönerna Gustaf, Oscar och Victor.

ARTIKELN HANDLAR OM