Galaxer räknade - finns två biljoner

Nya svindlande siffror framkommer om mängden galaxer i universum.
Nya svindlande siffror framkommer om mängden galaxer i universum.

Om mängden galaxer i universum tvistar definitivt de lärde – gång på gång. Nu har en ny summa angetts – 2 000 000 000 000 olika ska det finnas.

– Tanken svindlar, säger professorn bakom den brittiska studien.

Att universum är stort är det knappast någon som tvivlar på. Men nu har forskare vid universitetet i Nottingham i Storbritannien tittat närmare på hur många galaxer det kan tänkas finnas, enligt TT.

Resultatet är svindlande. 2 000 000 000 000 är siffran Christopher Conselice, professor i astrofysik, tillsammans med sina kollegor kommit fram till. Det är 20 gånger mer än vad som hittills varit gängse teori – enkelt uttryckt två biljoner.

Kan bara se tio procent

Solen är bara en av flera hundra miljoner stjärnor i vår egen galax, Vintergatan. Och frågan om hur många galaxer det finns är svår att besvara av naturliga skäl – det observerbara universum vi kan se från jorden är bara omkring tio procent av hela universum.

– Antalet galaxer i universum är en fundamental fråga inom astronomin, och tanken svindlar över att 90 procent av galaxerna ännu inte har studerats, säger Christopher Conselice i ett pressmeddelande.

"Skett galaxrevolution"

Forskarna har använt sig av bilder från teleskop över hela världen, framförallt från det välkända Hubble-teleskopet. Så har de skapat en 3D-karta av den djupaste rymden för att sedan uppskatta universums "täthet".

Förutom att antalet galaxer tycks vara mångdubbelt fler än vi tidigare trott gjorde forskarna en annan upptäckt. Antalet galaxer har nämligen varierat kraftigt genom historien.

Christopher Conselice beskriver fyndet som överraskande.

– Det här är starka bevis för att det skett en omfattande galaxevolution under universums historia, säger han.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln