Lärarnas knep avslöjade smutsen

1 av 2 | Foto: Privat
Ostarna två veckor efter experimentet där det går att se en tydlig skillnad.

avMalin Wigen

NYHETER

Marica Persson och Jennie Hagströms elever var slarviga med att tvätta händerna. Därför bestämde sig de två lärarna för att utföra ett experiment med eleverna, skriver Expressen.

– Det fungerade, säger Marica Persson.

Marica Persson, som jobbar som lärare på Rots skola i Älvdalen, hade problem med att få eleverna i årskurs tre att tvätta händerna när de skulle äta skollunch.

– Några tvättade händerna men gjorde det slarvigt.

Det var då som hennes kollega Jennie Hagström, som är lärare för årskurs ett, kom ihåg ett experiment hon sett, där någon använt sig av två ostar för att pisa skillnaden mellan noggrant och slarvigt tvättade händer.

– Det här måste jag prova tänkte jag, säger Marica.

”Tyckte det var superäckligt”

För cirka två veckor sedan skaffade Marica och Jennie därför fyra ostskivor för att utföra experimentet med sina elever. Alla barn fick sedan ta på alla ostarna utifrån hur de hade tvättat sina händer.

– Den första osten fick de ta på direkt efter sin rast – den fjärde när de tvättat händerna noggrant och använt sig av både tvål och handsprit.

Och resultatet blev tydligt och pedagogiskt, säger Marica Persson.

Ju mer ordentligt tvättade händer barnen hade innan de tog på en ostskiva – desto fräschare var själva osten. Så ost nummer ett var inte en vacker syn enligt eleverna: den blev både grön och möglig.

– De tyckte den var superäckligt. De undrade om det verkligen finns så mycket bakterier.

Tvättar bättre än någonsin

Marica och Jennie har dessutom låtit ostarna stå i rumstemperatur för att visa på hur olika bakterier sedan frodas – ett resultat de delade med sig av på skolans Facebooksida.

– Andra lärare taggar varandra i inlägget, det verkar vara fler som vill testa.

Experimentet har i alla fall gett den förväntade effekten: eleverna tvättar händerna mer ordentligt än någonsin.

– Jag tror att det kommer hålla i sig, annars tror jag det räcker att man påminner om ostarna. När vi ska äta så är det viktigt för smittorisken att de tvättar händerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skolbarn

Älvdalen