Biljettkaos inför påveevent – får inte ut sina biljetter

avEbba Thornéus

1 av 4

Flera personer som skulle på den Katolska mässan med påven på Swedbank stadion i Malmö vid 09.30 hade problem att få ut sina biljetter.

Felmärkta biljetter och problem vid säkerhetskontrollen skapade även kilometer långa köer vid ingången.

Något som fick oron att växa bland besökarna.

– Att se påven är ju en jättestor händelse och något man inte vill missa, säger drabbade Victor Munther.

Under tisdagsmorgonen hade ett 50-tal personer problem att hämta ut sina biljetter hos ombudet Direkten i Malmö.

– Det stämmer att vi inte kan skriva ut biljetterna. Vi vet inte vad problemet är men vi håller på att försöka kontakta Ticketmaster. Förmodligen är det något fel i deras systemet, säger Mats som är anställd på Direkten.

Han kan inte svara på hur många som nekats biljetter men en kollega till honom berättar att det varit smockfullt med folk inne på kontoret sedan tidig morgon.

En av dem var Victor Munther som likt många andra sett fram emot att få se påven.

Han kom till biljettombudet vid 07.30-tiden.

– Vi var 30–40 personer som inte fick ut våra biljetter.

”Kaos här”

Victor kommer nu att åka ut till Swedbank stadion och hoppas komma in med bara bokningsbekräftelsen.

– Det var jättemånga som var besvikna över detta. Att se påven är ju en jättestor händelse och något man inte vill missa.

Biljetterna till mässan är gratis men på Stockholms katolska stifts hemsida står att ”för att komma in på stadion måste man ha biljett”.

Hur många som drabbats av biljettstrulet är i nuläget okänt men totalt rymmer Swedbank stadion en publik på cirka 18 000 personer.

Enligt Aftonbladets reporter Angelica Karlsson var det vid 9-tiden jättelånga köer in till arenan och många av biljetterna var även felmärkta.

– Det är kaos här. Det är tomt inne på arenan och just nu flera kilometer långa köer utanför. Det är både problem att få ut biljetterna och felmärkta biljetter. Sen har de säkerhetskontroller som inte funkar.

Det är även mycket upprörda känslor och besvikelse på platsen.

– Det finns inte en chans att alla hinner in innan påven kommer.

En halvtimme försenade

Senare berättar Victor att han lyckats få extrabiljetter i entrén.

– Men jag vet inte hur det går för de andra som inte fick ut sina.

Trots att långt ifrån alla åskådare var inne körde påven punktligt in på stadion vid 09.30-tiden i sin påvemobil.

Mässan drog igång vid 10-tiden, en halvtimme senare än beräknat.

– Påven åkte först ett varv runt stadion och åkte sen in bakom kulisserna igen. Nu drog mässan precis igång, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig Stockholms katolska stift vid 10-tiden.

Kommer mässan att kortas nu?

– En mässa är en mässa och innehåller vissa obligatoriska moment. Vissa delar måste man gå igenom och andra kan man dra ihop. Jag vet inte exakt hur mycket man kommer att dra över tiden.

Enligt Kristina Hellner har Stockholms katolska stift samarbetat med Malmö FF som äger Swedbank stadion inför eventet. Ansvaret för säkerhet och biljetterna har därför varit gemensamt.

Kristina Hellner säger dock att man varit tydlig med informationen till besökarna om att komma tidigt.

”Alla ska ha kommit in”

– Det som hände i morse är en följd av den rigorös säkerheten och vi visste att det skulle ta tid vid säkerhetskontrollerna då det tar tid att få in 18 000 personer på tre timmar. Vi bad därför besökarna att komma tidigt och inte ha stora väskor med sig. Säkerheten här är som på flygplatsen.

Kristina Hellner känner inte till något om felmärkta biljetter eller att det ska ha varit svårt att få ut biljetterna innan.

Alla ska dock ha kommit in i stadion lagom till att mässan började.

Enligt uppgifter ska det på vissa håll även ha varit svårt att se påven.

– Vi är på en fotbollsstadio och inte en kyrka. En stadio är inte gjord för en mässa men vi har ändå försökt att göra det så bra som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM