Läkaren sa att hon skulle göra abort – här är mammans svar

1 av 2
NYHETER

Gång på gång uppmanade läkaren mamman att göra abort – för att dottern skulle födas med Downs syndrom. Nu, ett år efter födseln, har mamman skrivit ett öppet brev till läkaren.

Du berättade aldrig sanningen för mig – att mitt barn var perfekt”.

En läkare föreslog att Courtney Baker skulle göra abort när hon väntade sin dotter Emersyn – anledningen var att Emersyn skulle födas med diagnosen Downs syndrom.

Nu ett år senare har Courtney skrivit ett öppet brev till läkaren.

Jag kom till dig under en svår tid i mitt liv. Jag var livrädd, ängslig och fullständigt förtvivlad. Jag visste inte ännu inte sanningen om mitt barn och det var det jag desperat behövde från dig. Men istället för stöd och uppmuntran föreslog du att jag skulle göra abort(...). Jag berättade vad hon skulle heta men återigen frågade du oss om vi förstod vilken dålig livskvalité ett barn med Downs syndrom har. Från och med det besöket, fruktade vi våra möten med dig. Den svåraste tiden i mitt liv blev nästan outhärdlig eftersom du aldrig berättade sanningen – att mitt barn var perfekt”, skriver hon i brevet.

”Jag är inte arg – jag är ledsen”

Courtney skriver om hur Emersyn har berikat henne och resten av familjens liv och att hon inte är arg eller bitter – utan bara ledsen.

Jag är så ledsen för att du hade så fel som sa att ett barn med Downs syndrom skulle dra ner vår livskvalité. Och jag är hjärtekrossad att du kanske sagt samma sak till en annan mamma idag. Men mest av allt är jag ledsen att du aldrig kommer ha privilegiet att känna min dotter Emersyn”.

Nu hoppas hon att läkaren i framtiden ger kvinnor som väntar barn med Downs syndrom andra alternativ än bara ett – och att läkaren säger till dessa kvinnor att ”ditt barn är väldigt perfekt”.

”Jag behövde läsa det här”

Brevet har lagts upp på ParkerMyles Facebooksida, där man upplyser om hur det är att ha barn med Downs syndrom, tillsammans med en bild på dottern. Och just nu sprids inlägget av tusentals – flera föräldrar uppger att de känner igen sig situationen.

Jag behövde läsa det här. Jag har tvillingarna Paisley and Presley, Pres var diagnosticerad med  Downs syndrom och läkaren sa at jag borde överväga ta bort honom”, skriver någon.