Därför suckar vi

Reporter: Marielle Theander Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Kontrollsystemet i hjärnan får oss att sucka ungefär ett dussin gånger i timmen.
Foto: Anders Wiklund/TT.
Kontrollsystemet i hjärnan får oss att sucka ungefär ett dussin gånger i timmen.

Suckar du på jobbet? Fortsätt med det. Forskning visar att suckande är mer än ett tecken på tristess eller depression. Det är nämligen en reflex som hjälper till att bevara lungfunktionen.

Forskare i Kalifornien har upptäckt suckarnas urspung, enligt The Guardian. Man har funnit att suckar inte bara är ett svar på sorg eller förtvivlan, utan en livsuppehållande reflex som hjälper till att bevara lungornas normala funktion. Ett kontrollsystem i hjärnan ser till att människor suckar ungefär ett dussin gånger i timmen – även om de inte tänker på tråkiga saker. Forskarnas rapport i Nature visar att två små grupper av nervceller i hjärnstammen styr suckarna. De gör det som svar på ett omedvetet kommando att blåsa upp de otaliga små säckar i lungorna som kallas alveoler, som kontrollerar kroppens syre- och koldioxidupptagning.

– I motsats till en pacemaker som bara reglerar hur snabbt vi andas, så kontrollerar hjärnans andningscentrum också vilken typ av andetag vi tar, säger Mark Krasnow, biokemist på Stanford University School of Medicine och en av författarna bakom rapporten, till The Guardian.

Studerade möss

Forskningsteamet gjorde studier på möss, som suckar så ofta som 40 gånger i timmen. De undersökte 19 000 mönster i mössens hjärnceller som kunde länkas ihop med genetisk aktivitet och ringade in 200 neuroner i hjärnstammen som tillverkar och ger ifrån sig en av två peptider, viktiga proteindelar i hjärnans signalsystem. Samma grupp av peptider arbetar i den mänskliga hjärnan. Forskarna upptäckte att peptiderna fick en annan grupp nervceller att aktivera mössens muskler och dra en suck. Om forskarna blockerade en av grupperna med peptider så suckade mössen hälften så mycket. Om de blockerade båda, så slutade suckarna helt och hållet.

Livsviktigt att sucka

Forskningen har alltså visat att suckar rent av är livsviktiga.

– Om man inte suckar var femte minut eller så, kommer alveolerna långsamt kollapsa och orsaka lungproblem, säger Jack Feldman, professor i neurobiologi och en annan av författarna bakom rapporten, till The Guardian.

Studien visar dock inte varför människor kan sucka när de är oroliga, nedstämda eller förbittrade.

– Det finns utan tvekan en komponent av suckande som relaterar till ett emotionellt tillstånd. När du är stressad, till exempel, suckar du mer, säger Feldman.

Publicerad: