Claes, 50, har skapat världens största kortlek

1 av 3 | Foto: Här sorteras korten.
NYHETER

Först gjorde han världens största smörkniv. Sedan fick han en ny idé och nu har Claes Blixt, 50, gjort världens största kortlek, som SVT Väst berättat om.

– Jag lade patiens med den på Varbergs torg en fredag för några veckor sedan, säger han till Aftonbladet.

Slöjdläraren Claes Blixt lyckades här om året med konststycket att skapa världens största smörkniv. Men rekordjakten slutade inte där.

– Varje morgon lägger jag en patiens som för att spå hur dagen ska bli. Så tänkte jag att det ju vore kul att spela patiens med världens största kortlek, säger han till Aftonbladet.

Väger 207 kilo

Sagt och gjort kollade han upp det tidigare rekordet som satts i Las Vegas i USA och började skissa på en ännu större kortlek. I det rekordet användes kort som var ungefär en meter gånger 70 centimeter – det var ingen match att slå.

– Jag fick utgå från tjockleken och addera vikten för att sedan räkna ut hur stora korten skulle bli för att bibehålla exakta proportionerna. Till slut blev mina kort 154,4 centimeter gånger 104 centimeter och väger hela 3,5 kilo styck. Totalt är kortleken 207 kilo tung.

Spelade patiens på torget med den

Med hjälp av flera olika företag som tog fram material och hjälpte till med tillverkningen blev kortleken klar på en dag – men det tog nio månader innan Guinnes Rekord godkände rekordleken.

Så till eldprovet – går den att lägga patiens med?

– Jag lade patiens med den på Varbergs torg en fredag för några veckor sedan. Vi fick köra dit den på ett släp och statister fick hjälpa mig lägga den. Men det fungerade – och patiensen gick ut dessutom! Jag som lägger mycket patiens vet att kanske en av tio går ut så det var helt otroligt.

Hur känns det nu?

– När jag gjorde smörkniven så sålde jag den och skänkte alla pengar till en skola i Afrika där de räckte till mat till alla tjejer i fyra år. Så om jag lyckas auktionera ut även den här och göra något bra av det – då blir jag nöjd.

Vad blir nästa rekord?

– Jag vet inte. Jag har funderat på att göra världens största tandpetare – det känns ändå greppbart. Kanske skickar jag den till Donald Trump.

Dessutom har Claes kompis planer på att bygga världens största sydväst.