Thailands kung död – efter 70 år på tronen

1 av 14

avKerstin Nilsson, Martin Schori

NYHETER

Thailands kung Bhumibol Adulyadej, Rama IX, har dött, uppger hovet enligt Reuters.

Bhumibol, som blev 88, har suttit på tronen i 70 år – längre än någon annan monark i hela världen.

Bekräftelsen om kungens död kom strax före klockan 19 thailändsk tid. Då hade regeringen och parlamentet redan kallats till möte utan förklaring.

– Jag har informerats om att den nationella lagstiftande församlingen samlas till specialmöte klockan 21 (klockan 16 svensk tid), sade parlamentets talesman Jeth Sirathranont till nyhetsbyrån AFP.

Garant för stabilitet

Den thailändske kungen har sett som en garant för stabilitet i det mycket polariserade landet, som skakats av militärkupper och ifrågasatta val. Vid flera tillfällen har kungen gripit in. År 1973 lät han till exempel demokratikämpar som skadats av militärens kulor söka skydd i palatset, skriver BBC.

 ”Utan kungen hade landet vid ett flertal tillfällen det senaste decenniet kunnat hamna i inbördeskrig”, skriver brittiska Capital Economics Asienanalytiker Gareth Leather, enligt DI.

Varnar för kaos

Flera bedömare har varnat för politisk kaos om, eller snarare när, kungen dör. Spänningarna mellan Bangkokeliten, kallad "gulskjortorna", och landsbygdsbefolkningen i norr – "rödskjortorna" – har delat landet mitt i tu.

Förhöjd säkerhet

Samtidigt har en militant separatiströrelse, som strider för självständighet för fyra provinser i södra Thailand, spätt på oron.

I veckan har landet höjt säkerheten på landets sex internationella flygplatser, rapporterar Bangkok Post.

Åtgärden kommer efter att polischefen Chakthip Chaijinda varnat för hot riktade mot statliga myndigheter och turistattraktioner i landet.

Kronprinsen inte lika populär

Kungens död kommer leda till stor landssorg i Thailand, ett land som är känt för sin kärlek till sin monark. Kronprinsen Vajiralongkorn är långt ifrån lika populär.

Kungen har inte setts i offentligheten sedan i januari. Sedan dess har han varit inlagd på Siriraj-sjukhuset för olika åkommor, skriver TT.

Så snart de nått av beskedet om kung Bhumibols bortgång skickade det svenska kungaparet ett kondoleanstelegram till drottning Sirikit.

"Vi vill framföra våra uppriktiga kondoleanser till dig och din familj, och människorna i Thailand", skriver kung Carl XVI Gustaf i telegrammet.

ARTIKELN HANDLAR OM