Panamadokumenten

Här går Islands statsminister – mitt i intervjun

Av: 

Linnea Carlén

NYHETER

Politiker, banker och mäktiga personer dras in i den internationella skattehärvan.

När Islands statsminister frågas ut av SVT:s Uppdrag granskning huruvida han mörkat miljoner i skatteparadis blir det för mycket.

– Det där är rent trams, säger Sigmundur David Gunnlaugsson bland annat innan han lämnar rummet.

Nu ställs krav på statsministerns avgång.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

En gigantisk läcka av konfidentiellt material visar hur mäktiga personer gömmer pengar i skatteparadis.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson är en av flera statschefer som dykt upp som ägare till brevlådeföretag bland de läckta Panamadokumenten från advokatfirman Mossack Fonseca.

I en intervju med Uppdrag granskning berättar han om hur Islands regering efter finanskrisen 2008 börjat bygga upp förtroendet hos landets befolkning igen, bland annat genom tuffa åtgärder mot skattesmitare.

Kräver statsministerns avgång

Men tonläget förändras när han får frågor om sina egna kopplingar till Wintris Inc, ett brevlådeföretag baserat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna som han tidigare samägt med sin nuvarande fru.

– Jag blir lite fundersam över dina frågor. Det känns som att du anklagar mig för något? Du insinuerar att jag inte har betalat skatt, säger Gunnlaugsson.

Han kallar följdfrågorna för ”rent trams”, tar sedan av sig mikrofonen och föreslår att intervjun fortsätter vid ett annat tillfälle.

Innan han helt vänder på klacken frågar han reportern:

– Vad är det för scen du försöker ställa till med?

Krav ställs nu på den isländske statsministerns avgång, rapporterar tidningen Visír.

Fler än fem tusen islänningar har meddelat att de kommer att delta i en demonstration på torget Austurvöllur i centrala Reykjavik på måndagskvällen, med krav på att omedelbart hålla val, skriver tidningen.

På twitter skriver Visír också att den isländska oppositionen kräver misstroendevotum mot statsministern.

Han får även kritik från Islands förre finansminister Steingrímur Sigfússon, som menar att Sigmundur David Gunnlaugssons agerande lämnar öppet för spekulationer om en eventuell intressekonflikt.

– Vi kan inte tillåta sådant här. Island skulle helt enkelt se ut som en bananrepublik, säger Sigfússon till The Guardian.

Mäktiga personer indragna i härvan

Islands statsminister är dock långt ifrån ensam om att dras in läckan, som beskrivs som en av historiens största.

Enligt brittiska The Guardian, som har tagit del av det konfidentiella materialet, har totalt 143 politiker använt skatteparadis.

Bland dessa återfinns Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och Ukrainas president Petro Porosjenko samt sex medlemmar i det brittiska överhuset och tre före detta parlamentsledamöter som uppges ha tillgångar i skatteparadis, skriver TT.

23 personer som belagts med sanktioner för att de stöttat regimer i Nordkorea, Iran och Syrien har varit kunder hos Mossack Fonseca.

Skattehärvan når till och med hela vägen in till den ryske presidenten Vladimir Putins innersta vänskapskrets.

BBC rapporterar om hur ryska Bank Rossiya skött en pengatvättningsring i mångmiljardklassen. Banken, som sedan tidigare är satt under sanktioner från EU och USA, har skickat pengar via offshore-bolag. Två av dem ägs av cellisten Sergey Roldugin, gudfader till Putins dotter Maria, som tjänat hundratals miljoner dollar på misstänkta affärer, skriver TT.

Den svenska storbanken Nordea har också avslöjats med att hjälpa förmögna kunder att genom brevlådeföretag gömma undan pengar och därmed slippa undan skatt. I veckan väntas kända svenska namn som är inblandade i skandalen att avslöjas.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Magdalena Andersson om skattehärvan: ”Uppseendeväckande”

ÄMNEN I ARTIKELN

Panamadokumenten

Island

Uppdrag granskning

Sigmundur David Gunnlaugsson