7 krutdurkar som påverkas av Trumps säkerhetspolitik

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
President Mahmoud Abbas
President Mahmoud Abbas

Valet av Donald Trump har skakat en hel värld.

Den blivande presidentens säkerhetspolitik kan skapa en helt ny världsordning.

Här är 7 av de länder som hotas mest av Trumps politik.

USA:s tillträdande president har kallat Nato föråldrat och anser att USA:s allierade måste välja mellan att betala mer pengar eller försvara sig själva.

Donald Trump har också uppmanat länder att skaffa egna kärnvapen.

Ännu är det oklart om alla förslag kommer att bli verklighet. Här är sju länder där oron för USA:s nya säkerhetspolitik växer snabbt.

1. Ukraina

Ukrainas president Porosjenko har hävdat att Ryssland har tusentals soldater i landet och har varnat för risken för en fullskalig rysk invasion. Efter annekteringen av Krim straffades Ryssland med ekonomiska sanktioner. Nu fruktar många ukrainier den mer ryssvänliga politik Trumps förväntas föra.

2. Estland

Estland gränsar mot Ryssland och har (liksom Lettland och Litauen) en stor ryskspråkig minoritet. Är till skillnad från Ukraina medlem i Nato och har fram till nu förlitat sig på USA:s stöd. Trumps ifrågasättande av Nato följs med oro.

3. Syrien

USA stödjer olika grupper av sekulära rebeller som strider mot president Assad med vapen och pengar. Samtidigt som Trump har tonat ner kraven på att Assad ska avgå har han signalerat att det militära stödet till rebellerna ska upphöra. Något som kommer att förändra maktbalansen till regimens fördel.

4. Sydkorea

Befinner sig under ständigt kärnvapenhot från Nordkorea och är helt beroende av USA för sitt skydd. Trump har anklagat Sydkorea för att inte betala tillräckligt för sitt försvar och har antytt att landet borde skaffa egna kärnvapen. Nordkoreanska statliga medier kallade i maj Trump för en "klok politiker".

5. Georgien

Georgien är en av de två före detta Sovjetrepubliker som Ryssland invaderat. Landet har nära band med USA och har ansökt om medlemskap i Nato.

6. Iran

Kärnavtalet som slöts ifjol syftade till att ge världen garantier för att Iran inte utvecklar kärnvapen i utbyte mot lyfta sanktioner. Trump har hotat att riva upp avtalet, något som kan öka risken för krig.

7. Palestina

Medan högerpolitiker i Israel hyllar valet av Trump ökar oron på den palestinska sidan. Trump har sagt att han vill flytta USA:s ambassad till den delade staden Jerusalem. En symbolhandling som har skakat palestinier.

Publicerad:

LÄS VIDARE