Experten om sjövarelsen: ”Kan inte ens gissa vad det är”

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Mängder av läsare har engagerat sig i mysteriet med den märkliga sjövarelsen som dyker upp på 14-åriga Isabelles fotografi.

Under dagen har vi försökt knäcka gåtan med hjälp av experter, men:

– Jag kan inte ens komma med en kvalificerad gissning, säger marinbiologen Ilona Miglavs.

Aftonbladet berättade i går om att en märklig varelse plötsligt uppenbarade sig på en bild som 14-åriga Isabelle tagit på sina kompisar när de var och badade på Ängsholmsbadet i Täby norr om Stockholm tidigare i veckan.

Varken tjejerna eller någon som sett bilden vet vad det är som syns under vattenytan mellan Nova, 14, och Ebba, 15, i sjön.

Gissningarna har dock varit många – bilden har engagerat.

Labrador eller råtta?

Mängder av läsare har hört av sig till Aftonbladet efter det att artikeln publicerades, vissa mer säkra på sin sak än andra.

De flesta tror att det rör sig om något typ av djur (labrador, råtta, bäver, utter, iller, mal, säl). Någon tippar på att det är en sten. En annan på att det är en reflektion.

Vi ringde upp två experter för att försöka gå till botten med mysteriet.

Ilona Miglavs som är marinbiolog skrattar när vi ställer frågan och menar att det är omöjligt för henne att säga vad det är som fångats på bild.

– Jag kan inte ens komma med en kvalificerad gissning, säger hon.

Ilona Miglavs har dock svårt att tro att det skulle kunna röra sig om något av de djur som nämnts ovan.

– Det är skygga djur, säger hon och menar att djuren inte skulle dyka upp så nära människor.

– Nej, inte två sommarbadande, sprattlande tjejer så där.

”Är nog en bubbla”

Mattias Rust på WWF är tillförordnad chef för vattenmiljö, hav och sötvatten och har under dagen konsulterat andra som jobbar för Världsnaturfonden.

– Ja, nu har vi pratat lite. Både bäver och utter är möjliga i Rönningesjön, men det är inte så troligt att de kommer nära lekande människor. Det skulle vara att de blivit nyfikna, tror det är plaskande fisk, men normalt undviker de människor, skriver han i ett mejl.

Samtidigt passar han på att lansera en egen teori; att det som ser ut som ett öga på bilen i själva verket bara är en bubbla på ytan.

– Titta på bilden, det finns fler. Det blir så om man plaskar mycket. Det som ofta händer i grunda insjöar är att man rör upp bottensediment när man leker. Jag tror att ungarna bara rört upp bottensediment när det lekt och en plaskande bubbla just över detta sediment drar fantasin till en varelse med ett öga, skriver han.

Trots relativt enträgna försök att lösa mysteriet har vi alltså ändå misslyckats med att kunna slå fast vad det är som syns på bilden.

I stället överlåter vi nu åt er läsare att avgöra. Ovanför bildspelet i texten ser du olika alternativ över de vanligaste gissningarna hittills. Lämna din röst!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN