Ted Cruz hoppar av

NYHETER

”Det här betyder att Donald Trump är klar”

1 av 5

Donald Trump kommer allt närmare presidentnomineringen.

I natt vann han primärvalet i Indiana – trots att huvudmotståndaren Ted Cruz satsat allt på delstaten.

Strax efter valförlusten meddelade Ted Cruz att han ger upp drömmarna att bli president.

– Jag är ledsen att säga det, men vägen ser ut att vara stängd.

Inför nattens primärval i Indiana hade republikanerna John Kasich och Ted Cruz ingått en pakt.

Cruz skulle lämna vägen fri för Kasich i Oregon och New Mexico. I gengäld slutade Kasich att kampanja i Indiana. Planen var att stoppa Donald Trump för att sno åt sig fler delegatorsröster.

– Lögnar-Ted och Kasich är matematiskt döda och totalt desperata. Deras donatorer och intressegrupper är inte nöjda med dem. Sorgligt, dundrade Trump på Twitter när pakten avslöjades.

Utropades till segrare i Indiana

Planen misslyckades dock kapitalt. Trots en hård kampanjoffensiv från Cruz utropades Donald Trump till segrare i Indiana kort efter att vallokalerna stängt i natt.

Förlusten var ett dråpslag för Ted Cruzs kandidatur. Vid klockan 02.30 i natt höll han ett känslosamt tal där han meddelade att han hoppar av presidentvalsracet.

– Jag är ledsen att säga det, men vägen ser ut att vara stängd. Vi gjorde allt vi kunde, sa Cruz.

Han gratulerade inte Trump till segern, och avslöjade heller inte om han planerar att stödja fastighetsmiljardären i framtiden.

Tonen mellan Trump och Cruz har stundtals varit stenhård, men vid en presskonferens i natt gav Trump sin motståndare beröm.

– Han är en otrolig tävlingsmänniska, och han har en fantastisk framtid framför sig, sa Trump.

Partitopp: ”Vi måste enas”

I och med avhoppet återstår nu bara Donald Trump och John Kasich på den republikanska sidan. Kasich är dock långt efter med 153 delegatorsröster mot Trumps 1 041.

Trycket inom Republikanerna på att sluta upp bakom Trump blir allt hårdare. Sent i natt twittrade Reince Priebus, ordförande i partiets nationella organ, att Trump nu är partiets ”presumtiva kandidat” och att ”vi alla måste enas och fokusera på att besegra Hillary Clinton”.

– Det här betyder att Donald Trump är klar som Republikanernas kandidat, säger Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire, till TT.

– John Kasich är fortfarande med men det är svårt att se hur han skulle kunna komma tillbaka.

Sanders i knapp ledning mot Clinton

På den demokratiska sidan, där striden står mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders, avgick Sanders med segern efter en jämn kamp. Avståndet till Clinton är dock fortfarande stort, och i det närmaste att betrakta som ointagligt.

ARTIKELN HANDLAR OM