Svårt pollenår för allergiker – då blir det bättre igen

NYHETER

Experten: ”Det kommer bli jobbiga dagar”

1 av 2

Pollensäsongen har börjat på riktigt.

Nu varnar experter för att vi kommit in i en riktigt jobbig pollenperiod.

– Det kommer bli jobbiga dagar för allergikerna, säger experten Kerstin Alm Kübler.

Svåra nysattacker, kliande näsa, röda rinnande ögon och en känsla av trötthet. Den plötsliga rekordvärmen efter aprilkylan har fått pollensäsongen att komma igång på riktigt.

– Det är mycket höga halter i hela södra Sverige de här dagarna när det är så fint och varmt. Det kommer bli jobbiga dagar för allergikerna, säger Kerstin Alm Kübler, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna har pollenbesvär under vår och sommar.

”Förhöjd risk” för pollen

Värst är det i Mellansverige och södra Sverige där det råder ”stor risk” för pollen. I södra Norrland är det däremot ”förhöjd risk” och i fjällen samt norra Norrland ”liten eller ingen risk”.

– Det är en kraftigare blomning och mer pollen som produceras i år. Det är bra mycket värre än vad det var förra året, säger hon.

Google trendanalys visar att maj blir ett tufft år för pollenallergikerna. Sedan 2004 har svenskarna aldrig googlat så mycket på pollen som i år. De allra flesta söker på ord som ”pollenkollen”, ”pollen symptom” och ”pollenallergi”.

– Maj brukar vara den mest besvärliga månaden, så det kommer vara jobbigt i alla fall ett par veckor till, säger Kerstin Alm Kübler och poängterar att mycket beror på vädret.

Då minskar pollenmängden

Fortsätter det fina vädret kommer pollensäsongen hålla i sig ett tag till, men blir det regn och kallt finns det chans att den avslutas lite tidigare.

– På tisdag nästa vecka blir det ett väderskifte och vi kommer ner på en nivå som är kallare, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog vid Väderscentralen.

I samband med väderomslaget kommer temperaturerna runt om i landet minska med ungefär tio grader. Istället för att som på tisdagen vara 25 grader varmt i Svealand kommer det på onsdagen endast vara 15 grader.

– För alla som har problem och jobbigt med pollen kommer det bli bättre i mitten av nästa vecka, det kommer inte bli riktigt så bra som man vill ha det men det kommer bli bättre, säger han.