Drogbossen ”snigeln” gripen – beskrivs som nya ”El Chapo”

1 av 3 | Foto: Polisen Colombia
Gerson ”Caracol” (snigeln) Galvez
NYHETER

Han har tidigare kallats Latinamerikas nya ”El Chapo”.

Men sent på lördagen kunde Colombiansk polis meddela att man gripit den peruanska drogbaronen Gerson Galvez, även kallad ”snigeln”.

Gerson ”Caracol” (snigeln) Galvez greps på en restaurang i ett köpcenter i Medellin i nordvästra Colombia, meddelar landets försvarsdepartement i ett uttalande enligt AFP.

Han beskrivs av den peruanska polisen, samt FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå, som Latinamerikas nya ”Chapo Guzman”. Guzman greps i januari efter flera månader på flykt.

”Våldsam och aggressiv”

Peru hade utfäst 150 000 dollar, ungefär 1,2 miljoner kronor, i belöning för ”snigelns” gripande. I efterlysningsbeskrivningen kallas han ”våldsam och aggressiv” och att han leder ett kriminellt nätverk, kallat ”Barrio King”, som ägnar sig åt illegal droghandel, beställningsmord, utpressning och grova rån.

Den illegala verksamheten har främst utförts i Callao, i Limas storstadsområde.

Colombias president Juan Manuel Santos gratulerade landets poliskår på twitter, och beskrev honom som ”en av de mest fruktade maffiabossarna/capos i regionen.”

Spaning sedan ett år tillbaka

Perus rikspolischef berättar för lokala medier att underättelsearbete och spaning bedrivits sedan mars förra året och att ”snigeln” befunnit sig i Panama och därefter i Colombia. Till slut kunde han så gripas i Medellin, staden där den kände knarkkungen Pablo Escobar föddes och där hans ”Meddelinkartell” gäckade polisen i över 20 år.

– Det viktigaste är att en person som orsakat så många dödsfall, speciellt i Callao, är fångad, säger han till lokala RPP News.

Colombias rikspolischef Jorge Nieto har meddelat att ”snigeln” ska överlämnas till peruanska myndigheter på söndagen, rapporterar AFP.

Samtidigt menar den tidigare inrikesministern i Peru, Daniel Urresti, att det vore bäst att Galvez isoleras och sätts under maximal bevakning i fängelsen.

– Snigeln kommer att fortsätta att göra affärer och döda fler människor trots att han sitter inne eftersom han kontrollerar allt i fängelset. Han är ett slags borgmästare där, säger han till RPP.