Volvo

PG Gyllenhammar rasar: ”Man har förstört Volvo”

Av: 

Jill Sjölund

NYHETER

Ytterligare en del av PG Gyllenhammars Volvoarv ska säljas.

I en intervju med DI Weekend rasar finansmannen mot hur företaget sköts.

– Man har förstört hela Volvo sedan jag lämnade, säger han.

Näringslivsgiganten Pehr G Gyllenhammar, 81, präglade Volvo-koncernen i decennier. Mellan 1971 och 1993 var han först vd och sedan styrelseordförande i företaget. Trots att det är över 22 år sedan förknippar många svenskar fortfarande PG Gyllenhammar med Volvo.

Under hans tid blomstrade företaget. Men när planerna på att slå ihop Volvo med Renault mötte motstånd lämnade Gyllenhammar bolaget.

Mycket har hänt med Volvo sedan dess. Personbilsdelen ägs numera av kinesiska Geely och innan årsskiftet ska huvudkontoret, kallat Pehrstorp, säljas eftersom man vill komma närmare verksamheten i Lundby. Där finns bland annat teknikutvecklingen, lastbilsförsäljningen och Volvo Penta.

”Nedmonterat Sveriges största industri”

I intervjun med DI Weekend är Gyllenhammar tydlig med vad han tycker om företagets utveckling.

– Jag tycker att man har förstört hela Volvo sedan jag lämnade, nedmonterat Sveriges och Nordens största industri i rasande takt utan att få något för det, säger han.

Både personbilsdelen och den kvarvarande Volvokoncernen med tunga fordon är dock lönsamma.

Efter Volvotiden har Gyllenhammar haft flera styrelseuppdrag i bland annat Kinnevik, försäkringsbolaget Aviva och investmentbanken Rothschild. 2012 startade han ett eget konsultbolag.

Det råder uppenbarligen ingen brist på kunder som vill ha del av finansmannens råd. Bolaget redovisar en omsättning på nästan 12 miljoner kronor och Gyllenhammar själv plockar ut 5,2 miljoner i löner och ersättningar, enligt DI.

Pappa igen på äldre dar

I januari i år blev 81-åringen pappa igen – för femte gången. Tillsammans med hustrun Lee Welton Croll, 42, fick han dottern Barrett. Men Gyllenhammar har inga planer på att jobba mindre för att han fått småbarn.

Finansmannens fyra första barn är i dag mellan 47 och 54 år gamla. För DI Weekend berättar han att han tycker det är ”härligt” att bli pappa igen på äldre dar.

– När man är ung då tar man barn mer för givet, vilket egentligen är fel att göra. Nu, när jag är i mogen ålder, så är det annorlunda. Man har en annan uppskattning av det. Min hustru är vid någorlunda mogen ålder, men hon är bara drygt hälften så gammal som jag så det är lite udda det här. Det är väl Chaplin och jag, skulle jag gissa, säger PG Gyllenhammar.

ANNONS

Nu kan du fynda jackor, klänningar och allt för din basgarderob till REA-priser!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

PG Gyllenhammar, 81, pappa igen

ÄMNEN I ARTIKELN

Volvo

Pehr G Gyllenhammar

Fordonsindustri