Forskare: Skadligt för små barn börja förskolan för tidigt

Foto: TT Bild
Forskaren lyfter ett varningens finger.
NYHETER

Norska forskaren Trine Klette hävdar att barn blir stressade av att skiljas från sin förälder i för tidig ålder, skriver NRK

– Det kan påverka förmågan att hantera känslor senare i livet och hur de lyckas knyta an till andra människor, säger hon.

Nya regler för förskolor i Norge gör att även barn under ett år kan få plats på förskolan. En som är kritisk till detta är forskaren Trine Klette.

– Trots att vi i dag har massor av kunskap om de minsta barnens behov av stabilitet och en fastare tillvaro ser vi att yngre barn kommer erbjudas plats på förskolan, säger hon till NRK.

”Jag är verkligen orolig”

Hon har forskat i 20 år kring barn och forskar just nu om hur ettåringar upplever att börja förskolan. Trine Klette menar att de yngsta barnen upplever mycket stress i samband med att de separeras från en förälder, och då de måste förhålla sig till flera nya vuxna och barn.

– Det kan påverka förmågan att hantera känslor senare i livet och hur de lyckas knyta an till andra människor. Jag kan inte se hur det här utgår från det lilla barnets behov. Jag är verkligen orolig.

”Ett steg i fel riktning”

Hon får medhåll av Elisabeth Förland, som håller utbildning för föräldrar vid Stavanger universitetssjukhus.

– Det är ett steg i fel inriktning. Att man nu erbjuds tidigare förskolestart kan göra att fler väljer att låta sitt barn börja när de är så små.

Elisabeth Förland menar att det är bättre att vänta med att sätta barn i förskolan då små barn inte har begrepp om tid – och därför inte förstår hur länge föräldrarna kommer att vara borta.

Föräldrar får bestämma

Ministern Torbjörn Röe Isaksen, som är ansvarig för de nya reglerna, säger att det handlar om att ge föräldrar rätt att bestämma. Som det varit tvingades föräldrar till obetald ledighet för att de inte fått förskoleplats, säger han. 

För att få börja förskolan i Sverige ska man vara ett år eller så måste förskolestarten ske i samband med ettårsdagen. Vill man att ens barn ska börja innan ett års ålder görs först en individuell bedöming.

ARTIKELN HANDLAR OM