Polisen: ”Kan du se vilken som är äkta?”

Foto: Polisen Huddinge
Förvillande lika. Men det riktiga tjänstevapnet är vapnet i mitten, de andra är soft air guns.
NYHETER

Allt fler ungdomar rör sig ute med soft airguns eller kopior av pistoler. Men nu går polisen ut med en varning om att de riskerar livet när de gör det.

– Det är bara en tidsfråga innan någon blir skjuten, säger Reine Berglund, yttre befäl på Huddingepolisen.

Häromdagen fick polisen i Huddinge, utanför Stockholm, in ett tips om att två ungdomar synts viftandes med varsitt vapen. Efter en kortare polisinsats kunde de fångas in och vapnen visade sig vara soft airguns. Efter insatsen lade polisen ut ett inlägg på sin Facebook-sida där de nu varnar för konsekvenserna av att bära replikor, kopior, av pistoler och soft airguns.

”Tidsfråga innan någon blir skjuten”

– Det är allvarligt. Om någon höjer ett pistolliknande föremål mot oss finns det ingen chans att vi kan avgöra om det är äkta eller inte. Det är bara en tidsfråga innan någon blir skjuten, säger Reine Berglund, yttre befäl på Huddingepolisen.

Han säger att filmer har skapat en felaktig bild av att det på långt håll skulle gå att se om en pistol är äkta eller inte.

– Även vi skulle behöva plocka upp den och studera den noggrant. Vissa replikor är oerhört verklighetstrogna och både de och soft airguns används dessutom vid olika typer av brott. För ett par år sedan blev en målsägande skjuten av ett soft airgun och förlorade synen.

”Det är inte leksaker”

Med det understryker han också att soft airguns klassas som vapen och har en 18-årsgräns. Är du yngre än så är det ett brott mot vapenlagen. Polisen hoppas nu att föräldrar och ungdomar tar till sig varningen.

– Riktar du ett vapenliknande föremål mot oss måste du vara beredd på konsekvenserna. Jag vill komma hem efter mitt pass är slut – så riktar du en pistol mot mig så skjuter jag. Det här är inte leksaker.

Se hela inlägget nedan.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM