SD-toppen: Svårt att minnas vad man tänker

Foto: SD:s gruppledare Mattias Karlsson.
NYHETER

Mattias Karlsson hyllade en känd hatbloggares arbete för ett bättre Sverige.

I dag säger han att han inte minns exakt vad han tänkte när han mejlade "Fröken Sverige".

– Såvitt jag förstår hade hon värvat en medlem i partiet och jag tackade henne för det, säger han.

Aftonbladet avslöjar i dag kontakterna mellan SD och hatbloggaren "Fröken Sverige", som skriver hatiskt om islam och muslimer.

Bloggaren har tidigare hjälpt SD att värva medlemmar. Efter att ha värvat en socialdemokrat skrev hon ett mejl till Mattias Karlsson, då politisk sekreterare åt SD i Malmö.

"Tack för din insats och allt annat arbete du lägger ned för ett bättre Sverige", skrev Mattias Karlsson tillbaka.

Sporadisk kontakt

Mattias Karlsson är i dag gruppledare för SD i riksdagen och var under Jimmie Åkessons sjukskrivning vikarierande partiledare.

– Det är svårt att minnas exakt vad man tänkte när man svarade på mejl för tio år sedan. I synnerhet när jag själv inte längre har tillgång till dessa mejl. Såvitt jag förstår hade hon värvat en medlem i partiet och jag tackade henne för det, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

På frågan hur han i dag ser på sina kontakter med ”Fröken Sverige” svarar han:

– Vår kontakt var sporadisk och inte särskilt djuplodande och vi har inte haft någon kontakt på många år, så jag tänker inte så jättemycket kring den.

Spred information om våldsbejakande islamism

Han säger vidare att han aldrig varit någon flitig läsare av Fröken Sveriges blogg och därför har en ytlig bild av den.

– Jag noterade att den spred information om den våldsbejakande islamismen vid en tidpunkt när väldigt få andra gjorde det och att den tydligt stod upp för yttrandefriheten i samband med konflikten kring Muhammed-karikatyrerna. Jag noterade också vid något tillfälle att tonen i vissa kommentarer var osympatiska och onyanserade. Detsamma och värre kan dock sägas även om Aftonbladet, vars chefredaktör år 2002 fälldes för hets mot folkgrupp.

Varför ansåg du henne lämplig att hjälpa till med värvningen av medlemmar?

– Att värva medlemmar till partiet på ideell basis har alltid stått var och en fritt. Såvitt jag vet har varken jag eller någon annan givit den aktuella personen ett särskilt uppdrag att göra så, skriver Mattias Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM