Malmö

Bilbränder i Malmö för nionde dagen i rad

Av: 

Susanna Nygren

Niklas Svahn

NYHETER

Fyra bilar har bränts under natten till onsdag i Malmö, och en i Lund. Räddningstjänsten fick även tillkalla polis eftersom en stor folkmassa samlats på en av platserna.

– Jag tittade ut och såg att en bil brann och en kille i vita byxor sprang därifrån, säger Stefan, 42, som bor i Malmö.

För nionde dagen i rad brinner bilar i Malmö. Första larmet under natten till onsdag fick räddningstjänsten klockan 01.28 från Tornfalksgatan. Sedan brann det igen, bara tio minuter senare.

– Vi har haft tre händelser med bilbränder, varav två i Malmö och en i Lund. En på Tornfalksgatan där det är ett fordon som brunnit. Branden begränsades till bilens kupé. Sedan har vi haft en händelse på Hårds väg och där är det tre fordon som brunnit. Där är det fullt utvecklade bränder, säger Gustaf Sandell, inre befäl räddningstjänsten Syd.

”Hörde en dov smäll”

Den tredje händelsen är inrapporterad från Nordmannavägen Lund klockan 02.04. Där brann det också i kupén.

– Det är tveksamt att de här fordonen spontanantänt, säger Sandell.

I samband med bilbranden på Tornfalksgatan har en person gjort ett släckningsförsök med en handsläckare.

– Så det har varit en mindre omfattning på branden när vi kom fram.

Aftonbladets reporter i Malmö, Susanna Nygren, har varit i kontakt med mannen som heter Stefan.

– Jag hörde en dov smäll, det var ungefär som ett dåligt pistolskott. Jag tittade ut och såg att en bil brann och en kille i vita byxor sprang därifrån, säger Stefan.

Själv sprang han ut med en pulversläckare och lyckades släcka branden innan räddningstjänsten hann fram till platsen.

Uppmanar inte folk att släcka

Men trots Stefans insats uppmanar räddningstjänsten inte personer som ser bilbränder att släcka dem.

– Nej, det gör vi inte. Men det beror på hur mycket det brinner och släcka kan man ju göra om man är framme i ett tidigt skede. Men sedan är det så med bilbränder att det är mycket plast och den hälsofarliga röken är inte lämplig att inandas i onödan. Det beror på i vanlig ordning, säger Gustaf Sandell.

– Det är skillnad i samband med bostadsbränder där man misstänker att det finns personer kvar. Där uppmanar vi verkligen folk att göra någonting. Men i de här fallen med misstänkta bränder i fordon är det dumt att göra något i onödan. Ser man något misstänkt får man ta kontakt med polis.

Bränder för nionde dagen i rad

Det här är nionde natten i rad som bilar brinner i Malmö. Under tidigare nätter har deltidsbrandmän behövts kallas in vilket lett till extra kostnader. Men alltjämt är styrkorna i högsta beredskap.

– Nu har vi hanterat de här händelserna med befintliga resurser i respektive distrikt. Även om vi haft två av händelserna parallellt så har inte det inneburit att vi varit tvungna att göra några beredskapsförflyttningar.

Sandell säger också att styrkorna inte varit utsatta för några oroligheter, stenkastning eller dylikt.

– Inga tecken på någon hotfull situation.

Men enligt Aftonbladets reporter Susanna Nygren fick man vid minst en av bränderna påkalla poliseskort eftersom en stor folkmassa samlats vid branden.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Malmö

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö