Glädjescener när IS förlorade Manbij

NYHETER

Jihadisterna flydde – tog med sig 2 000 civila

1 av 11

Någon tog ett bloss, en annan klippte av sitt skägg.

Folket i Manbij firade på olika sätt efter att syriska oppositionsstyrkor tagit tillbaka den strategiskt belägna staden från IS.

– Nu kommer IS-medlemmar inte längre kunna resa fritt in och ut ur Europa, säger den syrisk-kurdiske ledaren Salih Muslim enligt BBC.

För två år sedan tog terrorgruppen IS kontroll över staden Manbij nära den turkiska gränsen i norra Syrien.

I 73 dagar har den kurdisk-arabiska alliansen Syriska demokratiska styrkorna (SDF) stridit för att ta tillbaka staden. Striderna i staden har krävt många civila dödsoffer och så sent som i juli dödades minst ett hundratal civila i två amerikanska flyginsatser.

Mänskliga sköldar

Förra veckan uppgav SDF att de med stöd av stridsflyg från den USA-ledda koalitionen tagit kontroll över nästan hela staden, men att ett fåtal IS-jihadister hade lyckats barrikadera sig.

På fredagen utkämpades den sista striden om Manbij som slutade med att jihadisterna flydde.

I samband med att de drog sig tillbaka förde de bort 2 000 civila, inklusive barn, som användes som mänskliga sköldar, uppger SDF. Dessa tros nu befinna sig i den IS-kontrollerade staden Jarablus norr om Manbij.

Trots det utspelades vilda glädjescener i den befriade staden och såväl gråtande som leende människor sågs krama om sina nära och kära.

Kan närma sig Raqqa

Manbij är beläget nära den turkiska gränsen och IS har under de senaste åren använt staden för att transportera soldater, vapen och tillbehör in och ut ur Syrien.

– Efter frigörelsen av Manbij kommer IS-medlemmar inte längre kunna resa fritt in och ut ur Europa, säger den syrisk-kurdiske ledaren Salih Muslim enligt BBC.

Återtagandet av Manbij innebär även att vägen mot IS ”huvudstad” Raqqa nu ligger öppen – något som har ansetts som en nyckel för att till slut kunna slå ut terrorgruppen i Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM