Masspanik efter smällare – 40 skadade

Av: Niklas Svahn, Jonas Löfvenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Masspanik bröt ut i Juan-les-Pins på Frankrikes sydkust efter att någon skjutit fyrverkerier.

Folk uppfattade ljuden som skottlossning och i tumultet skadades minst 40 personer.

– Det var som en krigszon, säger Lars-Göran Andersson.

Händelsen inträffade på söndagskvällen i orten Juan-les-Pins på den franska sydkusten mellan Nice och Cannes.

Det var många människor ute på gatorna i den lilla turistorten vid Medelhavet då någon började skjuta fyrverkerier – och orsakade masspanik.

Larmnumret nedringt

Polisen uppger att smällarna kan ha kastats från ett fordon och underströk att det inte handlade om en terrorattack. Folk har också uppmanats att inte ringa polisen om det inte är en nödsituation eftersom larmnumret blivit helt nedringt, skriver BNO News.

Vittnen säger att flera människor skadades då folk i panik sprang ut från restauranger och andra byggnader. Mer än 40 personer har fått mindre skador och fått vård på platsen, skriver lokaltidningen Nice-Matin.

– Jag har tagit tillflykt till ett hotell med min fru. Vi har hört människor skrika: "terrorister, spring snabbt!", säger ett vittne till lokaltidningen.

”Det var som en krigszon”

Göteborgaren Lars-Göran Andersson, 61, stod på balkongen på sitt hotellrum när paniken utbröt. Han säger att det första han såg var en sportbil som körde fort längs strandpromenaden.

– Det var en vit sportbil som körde som en galning. Jag trodde den mejade ner folk. Det är lätt att göra sådana kopplingar efter vad som hänt den senaste tiden, säger Lars-Göran Andersson som var i Nice bara några dagar före lastbilsattacken tidigare i sommar.

Han säger att det lät som att någon sköt med ett automatvapen – något som senare visade sig vara smällare.

– Folk sprang i panik. Sen blev det tyst och sedan kom det poliser och ambulanser. Det var som en krigszon.

– Jag är ingen lättskrämd person men jag somnade inte efteråt. Det är klart att man var orolig, säger han.

Lars-Göran Andersson uppfattar det som att myndigheterna var långsamma med att reagera på händelsen och det tog tid för franska medier att få ut information.

– Det här är en liten sömnig semesterort med många franska och italienska besökare, så det är rakt i hjärtat på Frankrike.

Flertal terrorattacker

Frankrike befinner sig i hög beredskap och undantagstillstånd råder efter ett flertal terrorattacker i landet under de senaste två åren med hundratals dödsoffer.

Senast körde en man som sympatiserade med terrorsekten IS en lastbil igenom en folkmassa i Nice och dödade 85 personer och skadade många fler.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN