Malin Sävstams Mallorca

NYHETER

(Vi bytte vårt sommarboende i Bohuslän några år efter tsunamin till en lägenhet i Santa Catalina. Kunde aldrig riktigt känna mig hemma på de svenska klipporna efter katastrofen då livet förändrades så totalt. Minnena var för svåra. Nu har vi skapat ett hem i Palma utifrån livets nya förutsättningar där både kropp och själ får frid. Försöker vara så mycket som möjligt på Mallorca och är lyckligt lottad som kan flytta med mitt arbete till denna fantastiska ö där hav, himmel och berg smälter samman till ett.)

• Favoritrestauranger:

– Ziva to Go i Santa Catalina, för frukosten och bästa utflyktsmaten. För att inte tala om bästa flygmaten. Sätter mig aldrig på flyget utan en påse från Ziva i mitt knä. För kvällen väljer jag restaurang La Canela på C/ Sant Jaume nr 13. Det ägs av en härlig familj med kärlek till råvarorna och tillredningen av maten. Fråga efter Irene och hälsa från mig.

• Bästa barhänget:

– Jag är helt fel person att fråga. Får ångest av barhäng. Men jag kan njuta av att sitta högst upp på Passeig des Borne en marsdag och titta på de stolta inhemska mallorquinerna när de tar ett glas på Bar Bosch. 

• Shoppar helst:

– Eftersom jag tycker det är tråkigt att gå i affärer – men ändå gillar kläder – gör jag det lätt för mig. Då och då slinker jag in på Yvonne Rohé Shop (Calle San Feliu, Nº4 07012 i Palma). Tyvärr dyrt men en härlig stil som jag blir glad när jag använder. Hittar ofta något som är enkelt att bära och som inte känns tantigt.

• Hotellpärlan:

– Cal Reiet i Santanyi, för deras familjära inställning till sina gäster. Ett litet, vackert renoverat hotell mitt i den fina stan.

• Mitt strandmåste:

– Cala Torta på norra kusten. Njut av grillad fisk och en kall öl från det lilla strandskjulet.

• Mitt smultronställe:

– Yogastudion Earth Yoga i Santa Catalina. Här hittar jag nya vänner, vilar min själ och stärker min kropp.

• Bästa marknaden:

– På söndagar, bara några minuters bilväg från Santa Maria, i den lilla staden Consell finns en helt galet rolig loppis med stora möjligheter till att fynda. Men det gäller att ha en förmåga till att sålla. Marknaden är stooor med massor av prylar. Högt till lågt.

• Roligaste aktiviteten:

– Förväntningarna i magen när jag sätter mig på flygbussen på väg till vår lägenhet. Lyckoruset över att jag faktiskt har ett hem att återvända till på denna magiska ö. Jag älskar också att skapa kontakt i Santa Catalinas saluhall med hjälp av min ytterst knaggliga spanska.   

• … och så varningen! Gör inte detta misstag på Mallis:

– Kalla aldrig Mallorca för ”Mallis”. Får kalla kårar när jag hör uttrycket. Vissa människor söker sig till Mallorca för lugnet, naturen, klimatet, friluftsaktiviteterna och den rena maten. Andra söker sig till ”Mallis” för att det är sååå rätt. Bästa partajen med det rätta folket och största drinkarna.

Namn: Malin Sävstam

Ålder: 55 år

Gör: Föreläser, skriver böcker och delar med mig av det kraftfulla verktyg som har samlingsnamnet "Yoga” - ett mångfacetterat hjälpmedel för att leva ett roligare och bättre liv där jag befinner mig just nu.